Kaj storiti, ko ni ogrevanja?

Večina gospodinjstev uporablja centralne sisteme za ogrevanje hiš in stanovanj. Če se ta pokvari, lahko traja precej časa, preden nam ga popravijo. Da v tem času ne zmrznite, smo vam pripravili nekaj nasvetov za soočanje s takšno krizo.

Ogrevanje prostorov

Uporaba sekundarnih grelnikov prostorov (predvsem električnih) je lahko manj učinkovito kot uporaba centralnega sistema gretja, kar vodi v višje stroške ogrevanja. Zato je pomembno, da storite vse kar lahko za nižanje potreb po ogrevanju:

 • Nosite več oblačil. Naj se vam ne zdi čudno nositi plašča in kape tudi znotraj. Ta preprosta rešitev bo olajšala bivanje in zdravje v hladnih zimskih dneh.
 • Zaščita pred prepihom. Dobro tesnjenje je ključnega pomena za ohranjanje toplote v stanovanju ali hiši. Notranjost lahko zatesnite kadarkoli, toda to je predvsem pomembno, ko imate težave z gretjem. Začasne rešitve, kot je polepljenje oken ali uporaba starih brisač za zapolnitev vrzeli pod vrati, lahko znatno pripomorejo k ohranjanju temperature v nujnih primerih.
 • Zagrnite zavese. Te delujejo kot dodaten izolacijski nivo na oknih.
 • Uporabite termofor ali električno odejo namesto ogrevanja cele spalnice. Termofore lahko uporabljate tudi drugod po hiši.
 • Ne ogrevajte sob, kjer to ni nujno potrebno. Osredotočite se le na mesta, kjer resnično potrebujete toploto za doseganje ugodja.

 

Začasno električno gretje

Ogrevanje z električnimi grelniki je drago, a so poceni za nakup in ne zahtevajo kompleksnega procesa namestitve. Tudi če ga nimate, si ga boste lahko zelo verjetno sposodili od prijateljev, družinskih članov ali drugje.

 

Zaradi dragih stroškov delovanja je pomembno, da izberete najboljši tip grelnika za zahtevano opravilo:

 • Grelniki z ventilatorjem so dobri za hitro segretje sobe oziroma kratke izbruhe toplote, ko se na primer morate obleci ali stuširati. Toda po njihovi uporabi se bo soba prav tako hitro ohladila.
 • Halogenski grelniki (grelniki, ki zažarijo, ko jih vklopite) so odlični za gretje ljudi, ki stojijo ravno pred njimi. Dobri so za ogrevanje sobe v kateri je samo ena oseba, če je grelniku blizu nje in usmerjen direktno vanjo. Tudi v tem primeru se bo soba hitro ohladila po koncu uporabe.
 • Konvekcijski grelniki grejejo zrak v sobi bolj počasi. Zato ogrejejo celo sobo. Po večini imajo termostat za avtomatski vklop in izklop, ki pripomore k ohranjanju konstantne temperature. Bolj primerni so za ogrevanje celotne sobe, ko se bo v njej dlje časa zadrževalo več ljudi. Soba se bo še vedno ohladila precej hitro po koncu uporabe.
 • Oljni radiatorji tudi ogrejejo celo sobo. Pri njih traja kar precej časa, da ogrejejo celotno sobo, toda bodo obdržali toploto dlje časa po prenehanju ogrevanja. Najbolj primerni so za ogrevanje sob, ki jih boste uporabljali dlje časa.
 • Klasični električni kamnini nudijo usmerjeno toploto (kot halogenski grelniki) a rabijo dlje časa za ogrevanje in so močnejši.

 

Drugi sekundarni grelniki:

 • Plinski kamini so dostikrat cenejši od električnih grelnikov in sposobni ogreti celo sobo. Edini plinski kamini, ki ne nudijo cenovno ugodnega gretja so kamini z »dekorativnim plamenom«. To je neučinkovit način ogrevanja. Doma ne uporabljajte prenosnih plinskih grelnikov, ker spuščajo strupene pline, ki se čez čas naberejo v vašem domu.
 • Štedilniki na drva ali premog so ena izmed najcenejših načinov ogrevanja. Zalo učinkoviti so za ogrevanje ene sobe.
 • Odprti kamin je zelo neučinkovit sistem ogrevanja. Večji del toplotne energije gre skozi dimnik.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.