Izbira ogrevanja za stanovanje – centralno ali lokalno?

Sisteme ogrevanja stanovanja ali hiše delimo glede na lokacijo kurilne naprave v dva sistema – centralnega in lokalnega. Vsak sisitem ima svoje prednosti in slabosti, na vas pa je, da si izberete kateri vam najbolje ustreza.

Lokalno ogrevanje uporabljamo za ogrevnje posameznih delov hiše ali stanovanja. Vir lokalnega ogrevanja je lahko električna peč ali oljni radiator, peč ali kamin na drva, plinska peč, električna sevala, ipd. Vsak posamezen prostor ima tako svoj lasten vir ogrevanja. 

Za primer vzemimo 3-sobno stanovanje s kopalnico. Če kopalnice ne bomo potrebovali, v uporabi pa je le ena soba, lahko ogrevamo le lokalno – eno sobo, medtem ko ostaneta dve sobi in kopalnica neogrevani (s tem seveda prihranimo denar za ogrevanje). Prednost lokalnega ogrevanja je nižji strošek začetene investicije. Pri tovrstnih sisitemih tudi ni izgub zradi distribuciji toplote. Kljub temu pri nas ta način ogrevanja ni najbolj razširjen. Primeren je le za neposredno in posredno ogrevanje manjšega števila sob oziroma prostorov.

Na drugi strani imamo klasično centralno ogrevanje, ki je prisotno v večini hiš in večstanovanjskih in poslovnih zgradbah ter je primerno za ogrevanje velikih površin iz ene skupne kotlovnice. Pretvarjanje energije se vrši na enem mestu in se preko cevnega razoda prenaša do ogrevalnih teles ali ploskev (radiatorji, konvektorji, talno, stensko ogrevanje, ipd.) s pomočjo katerih se odda toplota v prostor, kjer se nahajajo.

Prednost centralnega ogrevanja je ta, da imate toplo celo stanovanje ali hišo, načeloma boljši izkoristki izgorevanja (pri kurilnih napravah) in natančnejša regulacija ter ni nam treba tako pogosto skrbeti za kurjenje, vnos goriva in čiščenje peči. Pri centralnem sisitemu lahko enakomerno ogrevamo več prostorov in ne samo nekaterih. Slabost teh sisitemov pa je predvsem večja začetna investicija.

 

Vaša odločitev je, katero obliko ogrevanja boste izbrali – lokalno ali centralno. Ta izbira je predvsem odvisna od vaših potreb. Imate radi stalno toplo celotno stanovanje ali hišo, ali pa bi radi ogrevali le prostore, ki jih nujno potrebujete.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.