Količina elektronskih odpadkov stalno narašča! Kaj lahko storimo?

Se zavedate, da se v Evropi količina elektronskih ali e-odpadkov letno poveča za 3 do 5 odstotkov? Ta povečava je približno trikrat hitrejša v primerjavi z ostalimi odpadki. Žal ta podatek velja tudi za Sloveniji.

Evropska unija se zaveda tega nevarnega trenda, zato je že leta 2002 sprejela Direktivo 2002/96/ES o odpadni električni in elektronski opremi (OEEO), ki je bila z leti večkrat spremenjena in dopolnjena. Temeljni predpis za to področje v Sloveniji je Uredba o ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo iz leta 2006, ki je bila spremenjena leta 2010.

Namen vseh teh predpisov je bolj sistematično in efektivno ravnanje z elektronskimi smetmi, ki so pogosto tudi izredno stupene. Številne elektronske naprave, kot so monitorji, mobilni telefoni, baterije, trdi diski, varčne žarnice … vsebujejo številne strupene snovi, ki se lahko sprostijo ob neprimerni uporabi tega izdelka (zlomljene varčne žarnice recimo sprostijo živo srebro, ki je v večjih količinah lahko izredno strupeno).

Naš cilj je torej skrbeti za varno odstranitev in reciklažo e-odpadkov. Ko boste naslednjič menjali mobilni telefon, vašega pa bi se radi znebili, ga tako vsekakor ne vržite kar v smeti (tudi če ne deluje več), temveč se pozanimajte kam ga lahko odnesete. Nekateri prodajalci elektronske opreme spodbujajo vrnitev starih naprav tako, da dobite kakšen popust ob nakupu novega izdelka, če jim vrnete starega.

Reciklaža elektronskih smeti je nujna za nadaljni razvoj človeštva. Elektronske smeti so namreč v celoti anorganske, kar pomeni da se ne razgrajujejo – odvržen računalnik v reko ali gozd bo tam zastrupljal okolje za vedno. Z reciklažo stare e-odpadke predelamo in jih uporabimo za izdelavo novih elektronskih naprav. Le na ta način lahko preprečimo, da svet ne bo prepravljen z elektronskimi smetmi.

Vsak od nas se mora tega zavedati in narediti nekaj za reciklažo starih in nevarnih e-smeti. Prvi korak je striktno in vestno recikliranje elektronskih smeti. Z eno samo baterijo, ki jo pravilno reciklirate, ste nekaj naredili za dobro vseh. Naslednji korak pa bo omejitev obsedenosti z elektronskimi napravami. Ko boste naslednjič menjali iPhone v roku enega leta, le zato ker je izšel nov model, se vprašajte: »Ali to elektronsko napravo res potrebujem?«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.