Splošno o toploti in zakaj nas zebe

V zimskem času, ko temperature padejo pod nič stopinj Celzija, se shladijo tudi naša telesa. Izbiro primernega ogrevanja bomo obravnavali v ločenem članku na strani, tu pa bomo podali nekaj splošnih podatkov o tem, kako ljudje dojemamo toploto in zakaj nas zebe.

Zakaj občutimo toploto? Ljudje smo toplokrvna bitja, z normalno telesno temperaturo med 35,8 in 37,2 °C (stopinj Celzija). Če telesu ni potrebno proizvajati lastne toplote (se nahajamo na toplem kraju), potem nam je toplo in se počutimo dobro. Če je temperatura v prostoru previsoka, nam je vroče in telo se začne hladiti s potenjem. Ravno obratno se zgodi, če se nahajamo na mrzlem kraju. Telo začne samo proizvajati toploto, mi pa to občutimo tako, da nas zebe.

Ljudje in električne stvari stalno oddajajo toploto v obliki elektromagnetnih valov, ki se prenašajo po zraku. Toplejša kot je neka stvar, več toplote oddaja. Bližje kot smo oddajniku toplote, bolj toplo nam bo. Tu je bistvenega pomena toplotno prevajanje, ki se najbolje odraža z dotikom (neposrednim stikom s površino). Stanje ali sedenje na topli podlagi nas bo hitro segrelo. Ravno obratni učinek bo imelo stanje ali sedenje na mrzli podlagi, ki nas bo hitro shladila. Pozimi je zato bistveno, da smo dobro obuti in da nosimo pokrivalo za glavo (kapa, klobuk …) – telo namreč največ toplote prevaja ravno skozi stopala in glavo. Večje število oblačil, ki jih imamo čez telo, več toplote bo telo ohranilo.

Nivo toplote, ki jo oddaja telo, je odvisno od dejavnosti, ki jo oseba izvaja. Odrasli moški, ki sedi za pisalno mizo, oddaja približno 100 W (vatov) toplote (kar ni ravno veliko glede na to, da električne peči lahko s pretvarjanjem električne enegije v toplotno oddajajo tudi do 2.000 W). Odrasla oseba, pri zmerni športni dejavnosti, oddaja v okolico okoli 220 W toplotne energije, pri hudi obremenjenosti pa do 300 W energije. Zato nas pozimi, če smo aktivni (smučanje, tek, tek na smučeh …) ne zebe.

Več o toploti, napotkih za ogrevanje, izbiri ogevanja si preberite na naši strani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.