Gazprom bo ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji

Plinovod

Saga z zemeljskim plinom iz Rusije se nadaljuje. Rusija postavlja pogoje, a mnogi jih ne upoštevajo, zato bodo posledice.

Posebna shema – Gazprombanka

Kot je znano, je ruski predsednik Vladimir Putin zahteval, da države, ki jih po invaziji v Ukrajini označuje kot »neprijateljske«, implementirajo shemo, po kateri bi odprli račune pri Gazprombanki, ruski plin pa plačevali v evrih in dolarjih, ki bi jih nato zamenjali za rublje. S tem bi ojačal vrednost ruskega rublja. Omenjeni državi v shemo nista pristali oziroma je nista implementirali. Posledica bo prekinitev dobave plina Poljski in Bulgarije. Po napovedih naj bi se to zgodilo s sredo, 30. 4. 2022, saj imajo Poljaki do torka čas za omenjen način plačila.

Mnoge evropske države, med njimi tudi Nemčija, denimo (še) niso pristala na omenjeno shemo. Je pa slednja od ruskega plina bolj energetsko odvisna kot Poljska ali Bulgarija.

Zaloge naj bi bilo dovolj, pogodb ne bodo podaljšali

Na poljskem ministrstvu za okolje in bolgarskem ministrstvu za energijo pri tem pravijo, da naj bi bile energetske dobave varne, saj dobavo diverzificirajo in izpostavljajo, da je ogrevalna sezona že skoraj končana. Je pa plin iz drugih virov veliko dražji.

Poljska pogodba z Gazpromom se sicer izteče konec leta in omenja 10,2 milijarde kubičnih metrov plina letno ter tako pokriva približno 50 odstotkov poljske porabe plina. Iz Poljske so sporočili, da bodo ukrepali, da znova vzpostavijo tok plina v skladu s pogodbo in da bodo vsako prekinitev dobave pojmovali kot kršitev te pogodbe. Na drugi strani reakcij iz bolgarskega Bulgargaza zaenkrat še ni zaslediti.

VIRGazprom
Prejšnji članekHitro in učinkovito čiščenje žara
Naslednji članekPomlad je ključna za lepo trato čez celo leto
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.