Hitro in učinkovito čiščenje žara

žar

Na rešetki se nabirajo maščoba in ostanki hrane, ki, če rešetke redno ne čistimo, pri vsaki naslednji uporabi žara bolj smrdijo, maščobe celo gorijo, na takem žaru pripravljena hrana pa ima neprijeten priokus. Pred vami je pet načinov, kako učinkovito očistiti žar.

Najprej nekaj osnovnih napotkov:

  • Žar grobo očistite, dokler je topel. Takrat s strgalom najbolje odstranite večje kose ostankov hrane in v grobem tudi maščobo.
  • Pustite, da se žar popolnoma ohladi, preden se lotite nadaljnjega čiščenja.
  • Ne pozabite zapreti plin, da ne bi uhajal.
  • Ne čistite le rešetke. Obvezno očistite tudi del žara pod njo, če jo je mogoče odstraniti, pri večjih žarih pa redno praznite tudi posodico, v katero se izteka odvečna maščoba.

Hitro po vsaki uporabi

Najmanj dela boste imeli, če boste žar očistili po vsaki uporabi. Na ta način boste preprečili nastanek trdovratnih madežev in večjih maščobnih oblog.

Potrebujete: vlažno krpo in žično krtačo

Postopek: Po pripravi hrane počakajte, da se žar popolnoma ohladi. Podrgnite z žično krtačo, da odstranite morebitne madeže in obrišite z vlažno krpo. Madeže boste odlično odstranili tudi, če boste na krpo kanili nekaj kapljic navadnega olja in dobro obrisali rešetko.

S kisom nad maščobo

Potrebujete: alkoholni kis, vodo, plastenko z razpršilom in krpo.

Postopek: 0,5 l alkoholnega kisa zlijte v plastenko, dodajte malo mlačne vode in pretresite. Poškropite po žaru in pustite delovati približno 10 minut.

Popršite še nekaj raztopine na krpo in obrišite maščobo z žara. Kis bo že tako raztopil maščobo, s krpo pa boste učinkovito odstranili raztopljeno maščobo z rešetke. Spiranje ni potrebno.

Vročina

Potrebujete: žičnato krtačo in krpo, tekoči detergent za posodo.

Postopek: Prižgite žar in počakajte približno 15 minut, da se dobro pregreje. Z žično krtačo podrgnite umazane dele. Pri tem pazite na morebitno paro, ki se bo pojavila, da se ne opečete. Trdovratnih madežev se lotite tako, da na krtačo kanete nekaj detergenta za posodo.

Ko se žar popolnoma ohladi, ga obrišite z vlažno krpo in odstranite še morebitne ostanke.

Čiščenje s paro

Potrebujete: Parni čistilec

Postopek: Če imate parni čistilec, lahko žar hitro in učinkovito očistite preprosto s tem aparatom. Obstaja tudi namenski parni čistilec za žare, ki omogoča še bolj preprosto čiščenje.

Očistite žar globinsko

Občasno je žar dobro razstaviti, kolikor je mogoče, in ga v celoti očistiti.

Potrebujete: alkoholni kis, sodo bikarbono, vrečke za smeti, vodo, žično krtačo in krpo.

Postopek: Dve skodelici alkoholnega kisa zmešajte s sodo bikarbono kar v veliki vrečki za smeti. Odstranite rešetko in druge kose žara ter jih položite v vrečko z raztopino. Pustite kar preko noči. Naslednji dan vzemite kose iz vrečke, podrgnite trdovratne madeže ž žično krtačo in sperite z vodo. Obrišite s krpo do suhega. Prepričani smo, da boste z rezultatom zadovoljni.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKakšna je idealna vgradna višina elementov v kopalnici?
Naslednji članekGazprom bo ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.