Pomlad je ključna za lepo trato čez celo leto

Košnja trate

Kljub mokremu vremenu in nizkim temperaturam, ne zamudite zgodnje-spomladanskega časa, ko je ključno, da poskrbite za lepo trato, ki bo takšna čez celo leto.

Tudi »zimsko« trato je potrebno očistiti

Pozimi se na trati pojavijo plevel, mah in odmrla trava. Zato jo je potrebno pregrabiti in počistiti. Vse to lahko naredimo ročno, kar bo tudi najbolj tlem prijazno in natančno. A hkrati tudi najbolj zamudno. Zato si mnogi, predvsem pri velikih površinah, pomagajo s herbicidi. Če boste posegli po njih, pustite, da delujejo vsaj nekaj tednov, in šele nato nadaljujte z naslednjimi koraki.

Trato prezračimo

Naslednji korak je prezračevanje trate – z vilami oziroma pri večjih površinah z vertikulatorjem. Tako do korenin dovedemo zrak in vodo in zrahljamo zbito zemljo. Po končanem prezračevanju pograbimo.

Trato dosejemo in pognojimo

Če je na vaši trati veliko golih mest, se lotite dosajevanja, da bo »nova« trata bolj gosta in zdrava trata ter tako tudi odpornejša na plevel v naslednjih sezonah.

Na konec še pognojite, najbolj priporočljivo je gnojilo za trate, najboljše z dolgotrajnim delovanjem. Pognojiti je potrebno enakomerno, če je mogoče, si pomagajte s trosilnikom.

Ne pozabite pa niti na to, da je potrebno trato v spomladanskih mesecih kositi nekoliko višje, na približno 4 cm.

Prejšnji članekGazprom bo ustavil dobavo plina Poljski in Bolgariji
Naslednji članekKateri regal je pravi za vašo pisarno?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.