Dvig cen nafte zaradi Trumpove okužbe s koronavirusom

Cene nafte so se dvignile za dva odstotka zaradi obiska ameriškega predsednika pri zdravniku. Bolj kot to, je na dvig cene vplivala njegova odpustitev iz zdravniške oskrbe, po tem, ko so javnosti povedali, da se je okužil s covidom-19. Tako so od trenutka, ko se je to izvedelo, cene nafte zanihale že za šest odstotkov. Če je to res bil razlog za to, so povedali vodilni poznavalci naftne industrije.

»Preko vikenda je bilo veliko različnih novic o njegovem zdravju, a se njegovo (Trump) zdravje vseeno popravlja,« je povedal Avtar Sandu iz Phillip Futures. »Kmalu se bo vrnil na delo,« je še dodal Sandu ter povedal, da so bili investitorji malenkostno zaskrbljeni glede njegovega počutja, saj je to vplivalo na cene nafte.

Dvig cen nafte in posledice

Dvig cen je še podprla stavka delavcev na Norveškem, ki se iz dneva v dan povečuje. Ta stavka bi znala državno proizvodnjo sodčkov nafte znižati za osem odstotkov oziroma več kot tristo tisoč sodov nafte. Te številke so predstavili pri norveškem naftnem koncernu.

V Libiji, članica Opec-a (Organizacija držav izvoznic nafte), se je izvoz naftnih sodov povišal za 270 tisoč sodov dnevno. To se je zgodilo zaradi omiljenja blokad vzhodnih sil na državne naftne ploščadi. »Tisto nekaj pomanjkanja, ki smo ga občutili, bi lahko izginilo, v kolikor Libija še naprej uspešno proizvaja in izvaža svoje naftne sode,« je povedal ekonomist Howie Lee.

Dvig cen pa je pri naftnih podjetjih v ZDA povzročil to, da se črpanje nafte ni prekinilo. Vse to pa je prišlo v času, ko zna zaradi upočasnjevanja uvozov iz Kitajske, cena enega soda nafte narasti za dolar in pol (podjetje Brent) na 41 dolarjev. Analisti pri JPMorgan so nekaj dni nazaj povedali, da bi to znalo vplivati na odločitev Opec-a in zaveznikov, da zmanjšajo izvoz svojih zalog.

OPEC

VIRBusiness Live
Prejšnji članek100 let distribucije električne energije v Mariboru
Naslednji članekZa suhe stene brez plesni

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.