100 let distribucije električne energije v Mariboru

Letos mineva sto let, odkar se je v Mariboru pričela distribucija električne energije izmenične napetosti. Daljnovod iz Hidroelektrarne Fala, tedaj največje elektrarne v tem delu Evrope, je bil 2. oktobra 1920 povezan s srednjenapetostnim in nizkonapetostnim omrežjem, ki ga je gradilo Mestno elektriško podjetje, predhodnik podjetij v Skupini Elektro Maribor.

»Pričetek elektrodistribucije predstavlja tehnološki preboj in podlago za vzpon gospodarstva in blaginjo prebivalstva v mestu in pokrajini. Električna energija, kot ena najžlahtnejših oblik energije, je pomemben razvojni vektor tudi v 21. stoletju. V novi dobi elektrifikacije, decentralizacije in digitalizacije predstavlja elektrodistribucija infrastrukturo trajnostnega razvoja in prehoda v nizkoogljično družbo,« so zapisali na družbi Elektro Maribor.

V obeležitev obletnice so na podjetju v ponedeljek, 5. 10. 2020, pripravili svečanost, katere častni gost je bil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na svečanosti je bil predstavljen tudi prispevek Skupine Elektro Maribor, ki jo sestavljajo družbe Elektro Maribor d.d., Energija plus d.o.o. in OVEN Elektro Maribor d.o.o., k posodobitvi razsvetljave v SNG Maribor in priložnostna znamka, ki jo je izdala Pošta Slovenije ob stoletnici distribucije električne energije izmenične napetosti v Mariboru. Ogled svečanosti ob 100-letnici distribucije električne energije v Mariboru je možen tudi na spodnjem videu.

Slovesnost ob 100-letnici distribucije električne energije v Mariboru

Prejšnji članekKako najbolje urediti prtljažnik avtomobila?
Naslednji članekDvig cen nafte zaradi Trumpove okužbe s koronavirusom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.