BIODOM – kotli, ki vas razvajajo in varčujejo za vas!

Ogrevanje stanovanja ali hiše čez zimo, predstavlja enega največjih stroškov vsakega gospodinjstva. A s pametno izbiro kurilne naprave, lahko prihranimo veliko denarja in poskrbimo za čisto okolje in stanovanje. Danes je z ekološkega in cenovnega vidika zagotovo najboljša izbira kotel na pelete.

Podjetje GIPO d.o.o. je danes eno vodilnih podjetij na področju kakovostnih kotlov. Njihovi kotli, znamke BIODOM, veljajo za tehnološki dosežek, saj uporabljajo najnovejše tehnologije izkoriščanja lesne biomase ter zgorevanja z visokim izkoristkom. Njihovi kotli so tehnično zasnovani, s ciljem ohranjanja okolja in znižanja stroškov ogrevanja. Kotli BIODOM so energetska rešitev za enostanovanjske in več stanovanjske zgradbe, šole ter zgradbe majhnih in srednjih velikosti.


BIODOM – SLOVENSKA ZGODBA O USPEHU

Kotli na pelete BIODOM so najbolj razširjene kurilne naprave na pelete v Sloveniji in so v celoti plod domačega znanja in inovativnosti. Na podlagi dolgoletnih izkušenj z najrazličnejšimi kurilnimi napravami, je inovator Tone Kavčič stalno nadgrajeval koncept kurilnih naprav na lesno biomaso, dokler ni leta 2004, na podlagi njegovih načrtov, na trg prišel prvi kotel BIODOM 27. V primerjavi s konkurenco, je uvedel številne inovacije, kot je preprečevanje toplotnih izgub zaradi izolacije in vleka dimnika in kot prvi na svetovnem trgu je uvedel integriran rezervoar peletov, kateri zadošča za teden dni delovanja. Le-ta je je kompaktnih dimenzij, tako da ne zasede preveč prostora. Največja prednost kotla BIODOM je visok izkoristek pri zgorevanju, ki obenem pomeni tudi bistveno nižjo porabo peletov, v primerjavi s konkurenčnimi kotli.

 

Prestižna potrditev kakovosti v svetovnem merilu je prišla že leta 2007, ko je kotel BIODOM 27, vodilni svetovni proizvajalec kurilnih naprav na pelete – PALAZZETTI, pričel tržit na trgih Evropske unije. Neprestano vlaganje v razvoj izdelkov znamke BIODOM, ki jih odlikujejo učinkovitost ter prijaznost do uporabnika in monterja, se odražajo v rastočih prodajnih številkah, ki bodo letos presegle že 5.000 kotlov.

 

NAČIN ZGOREVANJA V KURIŠČU

Zgorevanje pelet se izvaja pod kontroliranimi pogoji, pri čemer so vedno uravnoteženi dovod kuriva, potrebna količina zraka za podpih in odsesavanje dimnih plinov. Popolno zgorevanje pelet in plinov v kurišču kotla omogoča ventilator za primarni zrak, ki je stopenjsko reguliran. Delovanje nadzira krmilna avtomatika, ki podatke za delovanje prejema od dveh temperaturnih tipal. Prvo tipalo je nameščeno v kotlu in meri temperaturo ogrevne vode, drugo tipalo meri temperaturo dimnih plinov.

Delovanje kotla v celoti vodi mikroprocesor v kotlu, ki stalno nadzoruje pogoje delovanja. Tako je zagotovljeno popolno zgorevanje pelet in lesnega plina, ki med zgorevanjem nastaja v kurišču. Vžig pelet je avtomatski ali z električnim grelnikom. Poln zalogovnik za 200 kg pelet, je ekvivalenten 100 litrom kurilnega olja, kar v povprečni stanovanjski hiši zadostuje za teden dni delovanja brez nalaganja.

 

PREDNOSTI PELETNIH KOTLOV

Prednost kotla na pelete, v primerjavi s kotli na drva, temelji predvsem na velikosti kosa kuriva. Peč na polena bo imela najboljši izkoristek, če bo vedno delovala pod polno obremenitvijo, ki omogoča močno zgorevanje ob zadostni količini zraka. Tudi zato moramo takim kotlom obvezno prigraditi dovolj velik zalogovnik toplote, ki lahko prevzame višek energije in ga nato po potrebi odvaja v ogrevalni sistem hiše, še dolgo po tem, ko drva v kurišču že zgorijo. Pelet pa je majhen in obvladljiv kos kuriva, z znano energetsko gostoto, ki med gorenjem postopno razpada in omogoča odličen dostop zraka za zgorevanje do vseh drobnih delcev kuriva. Na podoben način delujejo tudi gorilniki na kurilno olje, le da je tam strošek olja bistveno višji. Peleti so torej optimalna in cenovno najbolj dostopna oblika kurjave za vaš dom.

 

Kljub temu, da so kurilne naprave na pelete, na račun tehnične dovršenosti, nekoliko dražje od kotlov na polena, pa to odtehtajo številne prednosti. Kotli na pelete imajo visoke izkoristke, delujejo popolnoma avtomatizirano, se odlično prilagajajo trenutnim energetskim potrebam in delujejo skoraj brez ostanka pepela. Prednost sta tudi bistveno lažji transport in namestitev.

 

NOVOST – BIODOM LC

Najnovejši kotel na pelete znamke BIODOM – model LC uvaja številne novosti in inovacije, ki temeljijo na dolgoletnih izkušnjah razvoja, proizvodnje, montaže in vzdrževanje kotlov na pelete. Kotel BIODOM LC postavlja koncept prijaznosti do uporabnika in monterja, na še višji nivo. Bistvena novost je novo kurišče, ki s pomočjo suhe komore in izjemno natančnega doziranja primarnega in sekundarnega zraka, omogoča popolnejše zgorevanje. Inovativna elektronska regulacija neprestano spremlja številne parametre delovanja in celo prepoznava kakovost goriva. Rezultat teh inovacij so še večji prihranek zaradi manjše porabe goriva, možnost uporabe peletov različne kakovosti in manj vzdrževanja. Kotel BIODOM LC je enostaven za transport in montažo, saj položaj priključkov omogoča najrazličnejše postavitve.

 

KAKOVOST IZDELAVE

Kurilne naprave BIODOM so izdelane in preizkušene v skladu z varnostnimi zahtevami veljavnih evropskih direktiv. Izdelki BIODOM so narejeni po normah EN 303-5 in jim popolnoma ustrezajo. Ker izpolnjujejo tudi dodatne zahteve Ekološkega sklada Slovenije (stopnja izkoristka nad 92% in nizke emisije), so tisti, ki bodo namestili kotle BIODOM, upravičeni do nepovratne spodbude EKOSKLADA. Podjetje BIODOM 27 d.o.o. je konec oktobra 2009, za svoje izdelke in poslovanje, prejelo tudi zlati znak za slovensko kakovost SQ.

Kotle BIODOM na Slovenskem tržišču prodaja podjetje GIPO d.o.o., ki ima organizirano tudi profesionalno servisno mrežo, z dežurno službo in kratkim odzivnim časom, po celotni Sloveniji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.