Novo svetovno arhitektno čudo – stolpnica prekrita z zračnimi turbinami in LED lučmi!

Arhitekti iz Pekinga so predstavili načrte za novo svetovno čudo na področju arhitekture in pridobivanja čiste energije. Gre za načrt nebotičnika s konceptualno zasnovano fasado, ki je prekrita s tisočimi malimi zračnimi turbinami, ki bodo pretvarjale veter v električno energijo in bodo zadostovale za celotno napajanje stavbe. Ponoči se bodo okoli generatorjev prižgale drobne LED luči, vgrajene v ovoj stavbe.

350 metrov visoka struktura, ki se bo nahajala v Taichung City (Kitajska), bo namenjena Državnemu oddelku za urbano načrtovanje, v njej bodo tudi trgovine, sedeži podjetij in muzeji. Arhitekti so idejo za izgled stavbe dobili po slivovi cvetlici (plum blossom) – nacionalni roži Kitajske. Pročelje stolpa namreč reagira na spremembe v smeri in intenzivnosti vetra in tako ustvarja učinek sto slivovih popkov v razcvetu.

Mehanski vetrni generatorji so vdelani v fasadno mrežo in delujejo kot vremenske lopatice, ki nihajo z vetrom. Vsak generator ima svojo LED luč, ki osvetljuje košček fasade z intenzivnostjo, ki je odvisna od količine proizvedene energije. To povzroči utripajoči tok svetlobe, ki potuje čez valovito fasado. Barva svetlobe bo prav tako prilagojena, da ustreza temperaturnim spremembam v sezoni.

Zmožnost izkoriščanje vetra, skupaj z razsvetljavo, ki se prilagaja na lokalne vremenske razmere, postavlja omnjeni arhitekturni dosežek v sam vrh, z naravo sodelujočih, zgradb. V prihodnost pa se lahko nadejamo še več takih umetniških načrtov in stavb, ki bodo izkoriščale naravne vire, za lastne potrebe električne energije.

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.