Novo svetovno arhitektno čudo – stolpnica prekrita z zračnimi turbinami in LED lučmi!

Arhitekti iz Pekinga so predstavili načrte za novo svetovno čudo na področju arhitekture in pridobivanja čiste energije. Gre za načrt nebotičnika s konceptualno zasnovano fasado, ki je prekrita s tisočimi malimi zračnimi turbinami, ki bodo pretvarjale veter v električno energijo in bodo zadostovale za celotno napajanje stavbe. Ponoči se bodo okoli generatorjev prižgale drobne LED luči, vgrajene v ovoj stavbe.

350 metrov visoka struktura, ki se bo nahajala v Taichung City (Kitajska), bo namenjena Državnemu oddelku za urbano načrtovanje, v njej bodo tudi trgovine, sedeži podjetij in muzeji. Arhitekti so idejo za izgled stavbe dobili po slivovi cvetlici (plum blossom) – nacionalni roži Kitajske. Pročelje stolpa namreč reagira na spremembe v smeri in intenzivnosti vetra in tako ustvarja učinek sto slivovih popkov v razcvetu.

Mehanski vetrni generatorji so vdelani v fasadno mrežo in delujejo kot vremenske lopatice, ki nihajo z vetrom. Vsak generator ima svojo LED luč, ki osvetljuje košček fasade z intenzivnostjo, ki je odvisna od količine proizvedene energije. To povzroči utripajoči tok svetlobe, ki potuje čez valovito fasado. Barva svetlobe bo prav tako prilagojena, da ustreza temperaturnim spremembam v sezoni.

Zmožnost izkoriščanje vetra, skupaj z razsvetljavo, ki se prilagaja na lokalne vremenske razmere, postavlja omnjeni arhitekturni dosežek v sam vrh, z naravo sodelujočih, zgradb. V prihodnost pa se lahko nadejamo še več takih umetniških načrtov in stavb, ki bodo izkoriščale naravne vire, za lastne potrebe električne energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.