Velkess-ov vztrajnostni sistem – nova oblika učinkovitega shranjevanja energije!

Ni skrivnost, da je uspešna prihodnost vetrne, sončne in drugih oblik obnovljivih virov energije, povezana z razvojem stroškovno učinkovitih sistemov za shranjevanje energije. Izumitelj Bill Gray je prepričan, da bi bil njegov pristop, ki temelji na vztrajnostni energiji, lahko odgovor na to.

Izumitelj Bill Gray se ozira v preteklost, da bi na novo izumil prihodnost shranjevanja energije v vrteči vztrajnik. Morda je to način najbolj preprostega shranjevanja, saj so vztrajniki za shranjevanje energije v uporabi že več kot stoletje. Vztrajnik je običajno na gredi nameščen težek vrtljivi disk, ki absorbira in shranjuje energijo sunkov ali poganjanja in jo oddaja kot rotacijsko kinetično energijo.

Gray je razvil nov pristop k oblikovanju vztrajnika imenovanega Velkess – (okrajšava za “VEry Large Kinetic Energy Storage System”). Po mnenju Gray-a, pomeni Velkess radikalno izboljšanje obstoječih tehnologij na področju vztrajnikov in je bistveno cenejši od celo najbolj ekonomičnih tehnologij za shranjevanje energije, ki so trenutno na voljo, saj je večina obstoječih vztrajnikov oblikovanih in zgrajenih po zgledu turbin visoko učinkovitih reaktivnih motorjev, kjer se uporabljajo materiali, kot so karbonska vlakna in kjer se izvaja zelo natančen nadzor nad delovanjem. Dragi materiali in komponente ne prispevajo k zniževanju stroška takšnih naprav, tako da bi bila primerna za shranjevanje energije.

Za razliko od navedenih, je Gray-ev rotor izdelan iz  steklenih valken, deluje v vakuumu, kar zmanjša izgube delovanja na 2 odstotka na dnevni osnovi. Steklena vlakna niso tako močna, kot ogljikova vlakna, vendar omogoča shranjevanje do 20-krat več energije na evro.

Obstoječi prototip vztrajnika lebdi na visoko učinkovitem magnetnem sklopu, ki lahko odda, ali absorbira 2 kW (kilovata) moči, in lahko shrani 0,5 kWh (kilovatne ure) energije. Gray želi povečati zmogljivost shranjevanja do 30-krat, na 15 kWh. To zahteva zamenjavo 11 kg težkega vztrajnika, s 430 kg različico. “Naš izziv se skriva v magnetnem sklopu,” pravi Gray. “Magneti, ki omogočajo lebdenje 11 kg je možno enostavno dobiti na spletu in z njimi je mogoče enostavno rokovati. Magneti, ki bi bili dovolj močni, da obvladujejo 430 kg, so pa druga zgodba. Narejeni morajo biti po meri in so premočni za varno rokovati.”

Gray je uspešno zbiral sredstva za naslednjo fazo razvoja, s pomočjo spletne strani Kickstarter, s katerim bo financiral izgradnjo magnetnega ležaja in montažo motorja. To je zadnji košček sestavljanke v izdelavi delujočega prototipa, kar bi odprlo pot za demonstracijske shranjevalnike energije, ki se bodo uporabili pri trženju izuma potencialnim kupcem.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.