Bi se radi ogrevali s peleti?

Peleti za ogrevanje

Peleti so lesni stiskanci točno predpisane velikosti. Kurilne naprave, ki uporabljajo to kurivo, so že popolnoma avtomatizirane, z visokim izkoristkom izgorevanja in nizkimi emisijami.

Pelete se lahko dozira s pomočjo sistema sesalnih šob, sistema s podajalnim polžem ali z dozirnim polžem. Kurilne naprave manjših moči, do cca. 20 kW, imajo že dodan zalogovnik, ki zadostuje za nekaj dni delovanja. Pepela je zelo malo, pa še ta se avtomatsko odvaja s pomočjo posebnega polža.

Skladiščenje peletov ni problematično, le prostor ne sme biti preveč vlažen, da se peleti ne navzamejo vlage, njihova vlažnost je 8 do 10 %. Tudi dokupovanje peletov ni problematično, saj jih v urbanih sredinah lahko udobno odkupujemo sproti, pakirani so v vrečah po 15 kg.

Leseni paleti v peči

Kurilne naprave na pelete so boljše v primerjavi s kotli na drva, predvsem zaradi velikosti
kosa kuriva. Peč na polena bo imela najboljši izkoristek, če bo vedno delovala pod polno obremenitvijo, ki omogoča močno zgorevanje ob zadostni količini zraka. Pelet pa je majhen in obvladljiv kos kuriva z znano energetsko gostoto, ki med gorenjem postopno razpada in omogoča odličen dostop zraka za zgorevanje do vseh drobnih delcev kuriva.

Kurilne naprave na pelete so po drugi strani zaradi vgrajene tehnologije nekoliko
dražje od kotlov na polena. Kotli na pelete imajo visoke izkoristke, delujejo popolnoma avtomatizirano, ne potrebujejo hranilnika tople vode, saj se prilagajajo trenutnim energetskim potrebam, in pri delovanju delajo skoraj brez ostanka pepela. 

Ekonomika: Če razpolagate s prostorom za skladiščenje, vam priporočamo, da sezonsko zalogo kuriva – peletov, nakupite v poletnem času, ko je cena peletov nižja – vsaj tak je bil trend v preteklih letih. Tako se vam bo investicija še hitreje povrnila. Peleti imajo kurilnost 5 kWh/kg, ELKO pa ima 10 kWh/l, se pravi, da bi ob nespremenjenih karakteristikah zgradbe potrebovali 2-krat več peletov, kot ste do sedaj porabili kurilnega olja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.