Račun za plin: Znižajte račun za plin s 6 super preprostimi triki

Znižanje računa za plin
Znižanje računa za plin Foto: TBIT iz Pixabay

Visoke cene plina so mnoge spodbudile k razmišljanju o varčevanju. Poznavalci pravijo, da je z nekaj triki račun mogoče obvladati. Zato so pri youtube kanalu Tips’n’Tricks zbrali šest enostavnih trikov, s katerimi preprečite, da bi vaš račun za plin ušel izpod nadzora.

1. Znižajte temperaturo na termostatu za eno stopinjo

Začnimo s preprostim trikom. Termostat zavrtite eno stopinjo nižje kot običajno. Zdi se, da je to majhna razlika, a vsaka stopinja višje povzroči sedemodstotno povečanje porabe plina. Razlika bo očitna.

2. Izklopite ogrevanje

Izklopite ogrevanje v prostoru, kjer se ne zadržujete. Če zapustite prostor, ugasnite radiator. Škoda je ogrevati hodnike in sobe za goste, če jih skoraj ne uporabljate. Poskrbite, da bodo vrata vašega doma zaprta, da čim manj toplote uhaja. Če uporabite omenjeni trik, boste takoj opazili razliko na računu za elektriko in že tam prihranili nekaj evrov.

3. Poskrbite za dovolj svežega zraka

Svež zrak se lahko segreje bolje in hitreje kot ustaljen zrak. Morda se sliši nenavadno, vendar popolnoma izklopite ogrevanje in za kratek čas odprite okna, da prezračite hišo. Zaprite jih in šele nato ponovno vključite ogrevanje.

4. Krajše tuširanje in manj kopeli

S spremembo higienskih navad lahko preprosto prihranite denar. Pametno se je kopati manj pogosto, saj kopanje zahteva trikrat več tople vode kot tuširanje. Če ste se vajeni vsakodnevnega kopanja, se raje oprhajte.

Moški pod tušem.
Foto: Olichel iz Pixabay

5. Med spanjem znižajte temperaturo na termostatu

Zmanjšajte toploto med spanjem, še posebej, če živite v slabo izolirani hiši. Veliko več denarja je potrebno za ogrevanje hiše ponoči kot za ogrevanje zjutraj. Znižajte temperaturo na termostatu eno uro pred spanjem.

6. Ne ogrevajte spalnice

Izklop ogrevanja v spalnici je preprost način za prihranek pri porabi plina. Sveža soba je dobra tudi za kakovosten spanec. Če vas zebe, vzemite dodatno odejo, debelejšo pižamo ali kar grelno blazino.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako nevarno je kuhanje na plin?
Naslednji članekImate želodec za to? Varčujejo tako, da večkrat koristijo toaletne ‘papirčke’ iz različnih tkanin

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.