Kako nevarno je kuhanje na plin?

Kuhanje na plin, nevarno ali ne?
Kuhanje na plin, nevarno ali ne? Foto: piviso iz Pixabay

Dejstvo je, da imajo profesionalni in amaterski kuharji raje plinske kuhalnike kot električne alternative. A nove raziskave kažejo, da plinski kuhalniki proizvajajo dušikov dioksid in drobne delce – nevarne toksine, ki so del plinov, ki jih oddajajo vozila, piše Independent. Če omenjeno drži, lahko takšne snovi dražijo pljuča in pridejo v krvni obtok ter tako povečajo tveganje za razvoj bolezni srca, raka in celo Alzheimerjeve bolezni. Na tovrstno onesnaženje zraka so najbolj občutljivi otroci in starejši.

Kuhanje na plin je lahko nevarno

Ena izmed študij je pokazala, da plinske peči povzročijo porast onesnaževanje zraka v zaprtih prostorih. Otroci so v raziskovalne namene hodili v šolo z nahrbtniki, opremljenimi z monitorji, ki so beležili onesnaženost zraka, poroča revija New Scientist. »Veliko otrok je bilo dejansko bolj izpostavljenih onesnaženosti doma zvečer, ko si je eden od staršev pripravljal obrok na plinskem štedilniku, kot pa zaradi onesnaženosti zraka na poti v šolo je ob tem dejal prof. Frank Kelly z Imperial College London.

Plinski štedilniki in astma

Rezultati druge študije kažejo, da je vsak osmi primer astme, ki se razvije v otroštvu v ZDA, pravzaprav posledica izpostavljenosti plinskim kuhalnikom v zaprtih prostorih.

Tudi prof. Kelly, ki ni sodeloval v tej študiji, se strinja, da so plinske peči ‘glavni vir onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih’. Verjame, da je bivanje v sobi s plinskim štedilnikom lahko vzrok za astmo oziroma druge zdravstvene težave pri občutljivih otrocih. »Če v gospodinjstvu živi otrok z astmo, bo verjetno kazal več simptomov bolezni, kot če je v hiši električna alternativa,« pravi Kelly in dodaja, da je ta težava bolj izrazita v manjših domovih brez ustreznega prezračevanja.

Problem onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih je bil šele pred kratkim v središču študij.

Plinski štedilniki in globalno segrevanje

Profesor Steffen Loft z Univerze v Kopenhagnu se strinja z britanskimi in ameriškimi kolegi ob tem pa trdi, da je zelo verjetno, da je »tveganje, povezano z izpostavljenostjo dušikovemu dioksidu iz plinskih peči, večje od tveganja življenja v mestu z onesnaženim zrakom«.

Znanstveniki opozarjajo, da plinski kuhalniki spodbujajo globalno segrevanje. Raziskava, opravljena v ZDA, je namreč pokazala, da uhajanje metana iz plinskih peči negativno vpliva na podnebje in ga lahko primerjamo z izpusti ogljikovega dioksida iz približno 500.000 avtomobilov na bencinski pogon.

Kuhanje na plin je lahko nevarno, če nismo pazljivi.
Kuhanje na plin je lahko nevarno, če nismo pazljivi. Foto: webandi iz Pixabay

V Evropski uniji bi lahko bilo zaradi kuhanja na plin več kot 100 milijonov ljudi izpostavljenih škodljivemu onesnaženju zraka v zaprtih prostorih, kar je v nasprotju s predpisi EU o onesnaževanju zunanjega zraka, je ta mesec sporočila nevladna organizacija Clasp.

Je potrebno na štedilnik namestiti opozorilno nalepko?

Vse več je zahtev, da bodo plinske peči v prihodnosti imele nalepke z opozorili o nevarnosti za zdravje. Do leta 2025 noben nov dom v Veliki Britaniji ne bo imel ogrevanja na fosilna goriva, kar pomeni, da bodo skoraj zagotovo vsi opremljeni z električnimi indukcijskimi štedilniki in pečicami. V ZDA bodo v skladu z zakonom o zniževanju inflacije gospodinjstvom ponudili subvencije do 1.340 ameriških dolarjev za prehod s plinskih na indukcijske peči v gospodinjstvih. “To je relativno preprost način za zmanjšanje izpostavljenosti škodljivim trdnim delcem in dušikovemu oksidu, ob vseh študijah pravi profesorica Nicola Carslaw z univerze v Yorku.

Na kakovost zraka v zaprtih prostorih pa lahko vplivamo s pogostejšim odpiranjem oken, prezračevanjem prostorov in uporabo ventilatorjev, kar lahko takoj vpliva na kakovost zraka. Študije so tudi pokazale, da lahko učinkovite kuhinjske nape zmanjšajo stopnjo onesnaženosti za kar 55 odstotkov.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekTalne rešetke Ecoraster bodo vaš dom spremenile v urejeno oazo!
Naslednji članekRačun za plin: Znižajte račun za plin s 6 super preprostimi triki

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.