V Franciji kazen za prižgano klimo ob odprtih vratih trgovin

air, conditioner, remote
Photo by mohamed_hassan on Pixabay

Zaradi rasti cen energije zaradi vojne v Ukrajini so v Franciji sprejeli mnoge ukrepe, da bi porabo le-te zmanjšali. Po novem bodo morale imeti trgovine v državi ob uporabi klimatske naprave zaprta vhodna vrata, sicer jim grozi kazen. Omejili bodo tudi svetlobno oglaševanje v lokalih, ki prav tako porabi veliko energije.

Francoska ministrica za ekološki prehod Agnès Pannier-Runacher je povedala, da omenjena pravila že veljajo ponekod po državi, odslej pa bodo v veljavi povsod. Po njenih besedah je namreč absurdno imeti odprta vhodna vrata ob prižgani klimatski napravi. Za kršitev novih pravil je predvidena kazen v višini 750 evrov, vlada pa bo ob začetku veljave pravil poskrbela, da bodo lastniki trgovin o pravilih ozaveščeni.

Tudi omejevanje svetlobnega oglaševanja že velja v nekaterih manjših mestih po državi, sedaj pa bo veljala povsod. Izjema so letališča, avtobusne in železniške postaje.

Omejitev tudi v Italiji

Omejitve so že uvedli tudi v Italiji, kjer je s 1. majem stopilo v veljavo pravilo, da v javnih ustanovah ni dovoljeno nastaviti klimatske naprave na temperaturo, nižjo od 25 stopinj Celzija. Ukrep velja do 31. marca 2023, ne nanaša pa se na zdravstvene ustanove in zaenkrat ni predvideno širjenje veljavnosti na domače uporabnike.

Za pozimi so mejo postavili pri 19 stopinjah Celzija, dovoljeno pa je odstopanje za 2 stopinji.

Junior novinar

VIRDelujoča klima in odprta vrata? Kazen 750 evrov!
Prejšnji članekFuturistično mesto The Line v Savdski Arabiji za 500 milijard
Naslednji članekŽaluzije s sončnimi celicami, ki prinašajo velike prihranke
Helena Tolar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.