Prihranite na računu za energijo s posaditvijo dreves ob hiši

Če načrtujete novogradnjo hiše ali pa imate ob hiši veliko prostora, je pametno razmisliti o naravnem načinu hlajenju doma – s senco, ki jo oddajajo drevesa.

Pravilna postavitev dreves je danes razvijajoči trend pri postavljanju novih hiš ali pri prenovah starih. S pravilno postavitvijo dreves, oziroma okoljskim varčevanjem, (pojavu se angleško reče “landscaping“) lahko poleti prihranite do 25 odstotkov energije.

 

Posaditev drevesa, grma ali trte na ustrezno lokacijo lahko zagotavi učinkovito senco, ki jo boste še kako veseli v vročih poletnih dneh. Raziskave kažejo, da so poletne dnevne temperature zraka lahko v  soseskah z drevesi in senco od 3 do 6 stopinj nižje, kot v soseskah brez dreves.

Drevesa so tako naravni partnerji hišam. Drevesa – listavce moramo zasajati na južni in zahodni strani hiše, kar bo pomagalo pri ohladitvi hiše poleti, pozimi pa bo sonce še vedno sijalo skozi okna. Bodite pozorni na izbiro lokacije zasaditve dreves in višino le-teh, če nameravate na strehi imeti sončne sprejemnike energije ali fotovoltaično elektrarno. V tem primeru morate paziti na to, da senca ne bo pokrivala sončnih kolektorjev v prehodnih obdobjih in v zimskem času, ko je sonce nizko.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.