Statistika porabe energijskih virov za ogrevanje in hlajenje

Statistike znajo biti izredno zanimive. Poglejmo si kakšne vrste energijo porabljajo za hlajenje in ogrevanje v ZDA, nato pa bomo to primerjali s statistiko za Slovenijo.

V ZDA je glavni vir energije za ogrevanje in hlajenje zemeljski plin. Ta predstavlja kar 57 odstotkov celotne porabe v ZDA. Zemeljski plin je tako glavni vir za ogrevanje domov in drugih objektov v ZDA. Sledi elektrika s 25 odstotki, ki je glavni vir energije za številne klimatske naprave v ZDA. Kurilno olje si lasti le 11 odstotni delež, približno 4 odstotke pade na bencin in petrolej. Ostala goriva si lastijo le zanemarljiv delež treh odstotkov, kar nam pove, da Američani niso navdušeni nad ogrevanjem s peleti.

V Sloveniji je statistika na srečo precej drugačna. Prevladuje kurjenje na drva s kar 35,2 odstotki. Glede na to, da imamo ogromno gozdov, je to vsekakor dobera rezultat za Slovenijo. Sledi elektrika s 23,4 odstotki, ki je zaslužna za poganjanje klimatskih naprav in električnih ogrevalnih naprav. Sledi kurilno olje z dobrimi 18 odstotki. Zemeljski plin, ki je v ZDA prevladujoči vir za ogreanje in hlajenje, se v Sloveniji uporablja le v 9,6 odstotkih domov. Ostali viri skupaj predstavljajo okoli 13 odstotkov.

Vsekakor je primerjava med ZDA in Slovenijo nadvse zanimiva, dobrodošla novica za nas pa je, da se vedno več zanašamo na les, oziroma pelete, ki jih lahko proizvajamo sami. Več kot bomo uporabljali peletov, nižja bo  naša potreba po uvažanju energije iz tujine (npr. zemeljskega plina iz Rusije).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.