Kako prihraniti pri vožnji z avtomobilom

Povprečni tank bencina v Sloveniji danes stane okoli 70 evrov. Z upoštevanjem nasvetov za varčno vožnjo lahko zmanjšamo porabo goriva pri transportu in s tem prihranimo zajeten kupček denarja.

Nasveti za varčno vožnjo
Izogibajte se prostem teku. Ko imate avtomobil v prostem teku namreč ne opravite nikakršne poti, temveč stojite na mestu in trošite gorivo. Pozimi, ko bi radi ogreli avtomobil, je najboljši način vožnja. Več kot 30 sekund prostega teka ni potrebno niti v mrzlih zimskih dneh. Če stojite pred železniškimi tiri in čakate na vlak, avto raje ugasnite. Izogibajte se agresivni vožnji, kot so prehitra vožnja, hitro pospeševanje in sunkovito zaviranje. Z nekoliko bolj umirjeno vožnjo lahko prihranite do 33 odstotkov goriva na avtocesti in do 5 odstotkov goriva pri vožnji čez mesto. Višjo kot imate hitrost, več goriva trošite. Vsakih 10 km/h nad hitrostjo 90 km/h, je isto kot, če bi plačali cca. 5 centov več na liter goriva. Ne imejte težkih predmetov v avtu. Dodatnih 100 kilogramov v avtomobilu lahko poveča vaše stroške za 50 centov na 100 kilometrov. Izogibajte se tudi strešnim prtljažnikom, če jih ne potrebujete. Zaradi vetrnega upora vam lahko tak prtljažnik poveča stroške prevoza za 5 odstotkov.


Združujte opravke

Poskusite z eno vožnjo opraviti čim več opravil. Če se boste vedno vmes odpeljali domov, boste porabili bistveno več časa in še enkrat toliko denarja.  Pred uporabo avtomobila preverite daljavo, javni prevoz in možnosti parkiranja. Dostikrat je bolje namesto avtomobila vzeti javni prevoz. Zaradi gužve boste prišli morda celo hitreje, pa še parkirišča vam ne bo treba plačevati. Za manjše razdalje lahko uporabljate kolo. Vsakodnevno vožnjo v službo z avtom nadomestite z vožnjo s kolesom in mesečno lahko prihranite tudi do 100 evrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.