Prezračevanje prostorov je izrednega pomena!

Ali ste vedeli, da ima kar 50% vseh stanovalcev v Sloveniji probleme s prezračevanjem svojih prostorov? Slabo prezračeni prostori lahko privedejo do glavobolov, slabega razpoloženja, nizke koncentracije, slabosti in celo rahlih prehladov. Posledice v stanovanju se kažejo z odvečno vlago in plesnijo. Kaj torej lahko storite, da bodo vaši prostori dovolj in kvalitetno prezračeni?

Novejša stanovanja se gradijo v skladu z novimi predpisi, ki zahtevajo energetsko učinkovitost (torej, čim manjša izguba toplote, ustrezna debelina in kvalitetno izvedena toplotna izolacija …), zelo redko pa je taka skrb namenjena prezračevanju prostorov.

Marsikdo verjame, da se kuhinjske nape in ventilatorji v stranišču štejejo za kvalitetno prezračevanje, a resnica je daleč od tega. To so le zasilne rešitve, ki skrbijo za občasno odsesavaje »slabega« zraka iz stanovanja. Za učinkovito prezračevanje je treba poskrbeti tudi za dotok svežega zraka. Kako rešiti ta problem?

Stanovanje lahko večkrat dnevno prezračite z na stežaj odprtimi okni. Takšno prezračevanje naj traja od 5 do 10 minut. Če v stanovanju ni zatohlo in se ne počutite slabo zaradi slabega zraka, potem vam načeloma ni treba sprejeti nekih večjih ukrepov. Če pa mislite, da imate težave s prezračevanjem stanovanja, potem velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema.

Prezračevalni sistemi so bili še nedavno v Sloveniji izredno dragi, vendar pa se je to spremenilo – kvalitetni prezračevalni sistemi so cenovno povsem dostopni in enostavni za vgradnjo. To je najbolj učinkovit, enostaven in z estetskega vidika neopazen poseg v stanovanje, katerega rezultat bo vedno svež zrak in boljše počutje stanovalcev.

Kako pa prezračevalni sistem deluje? Odvodne elemente, namestimo v prostore, za katere pravimo, da so manj čisti (kuhinja, kopalnica, WC …). Od tam se ta odvaja v prezračevalne kanale, preko naprave za vračanje odpadne toplote, vodimo na prosto. Na drugi strani pa v čiste prostore (spalnice, sobe, dnevna soba …) dovajamo svež in čist zrak. Prednost takega sistema je, da ni nikakršnega prepiha (kar je problem klasičnega zračenja z odprtimi okni), da vračamo toploto odpadnega zraka (problematično pri klasičnem zračenju pozimi) in da to poteka neslišno, enakomerno ter ne moti bivanja stanovalcev. Prezračevalni sistemi vsebujejo filtre, ki sveži zrak očistijo nečistoč, kot je na primer cvetni prah, kar je odlično za tiste z alergijami.

Glavne prednosti prezračevalnega sistema so torej:

  • boljši bivalni pogoji,
  • konstantno čist in svež zrak,
  • boljše počutje stanovalcev,
  • možnost vgradnje filtrov, ki očistijo zrak (npr. cvetni prah),
  • iz stanovanja se odvaja slab zrak in vlaga, ki je razlog za nastanek plesni,
  • odvajajo se tudi ostale neprijetne vonjave in škodljivi hlapi (od barv, topil, čistil …)
  • ni prepiha,
  • zmanjšate prezračevalne izgube pozimi,
  • privarčujete energijo.

Raziskave so pokazale, da kvalitetni prezračevalni sistemi prihranijo tudi do 29 odstotkov energije v primerjavi s klasičnim zračenjem in da je zračenje s pomočjo prezračevalnega sistema bolj učinkovito. Glede na vse prednosti prezračevalnega sistema velja razmisliti o vgradnji prezračevalnega sistema v vaše stanovanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.