Delnice podjetja Tesla Motors prebile mejo 100 dolarjev!

Ko je podjetje Tesla Motors napovedalo in začelo z izdelavo svojih električnih avtomobilov višjega razreda, je bilo veliko skeptikov, ki je verjelo, da se električni avtomobili višjega razreda nikoli ne morejo kosati s konkurenčnimi avtomobili na klasična goriva. A delnice podjetja Tesla Motors so na ameriški borzi dosegle magično mejo stotih dolarjev in s tem zaprle usta vsem dvomljivcem.

28. maj 2013 je bil za podjetje Tesla Motors pomemben dan – takrat je namreč njihova delnica dosegla mejo 100 dolarjev (78 evrov). Po stalni rasti, ki jo je podjetje beležilo skozi leta, so končno dosegli mejo spoštovanja vredne delnice.

Cena delnica je narasla predvsem zaradi dobrih prodajnih rezultatov in odličnega finančnega poročila podjetja. Delniška družba Tesla se je zato odločila za prodajo določenega deleža lastnih delnic, kar je izkoristil tudi izvršni direktor podjetja Elon Musk, ki verjame v svoje poslanstvo, in je zato nakupil za kar 100 milijonov delnic, s čemer bo podjetje pokrilo svoje posojilne obveznosti.

Nov kapital, ki je pritekel v podjetje s prodajo delnic, bo v prvi meri služil izdelavi novih modelov. Paradni konj podjetja je še vedno Model S Roadster, ki stane 70.000 dolarjev oziroma slabih 55.000 evrov. Podjetje pa namerava trgu ponuditi tudi SUV varianto in še novi model nižjega cenovnega razreda, ki bi stal le polovico cene S Roadsterja. Tudi sicer so obeti za družbo Tesla dobri. Napovedujejo nove modele avtomobilov, kupci so zainteresirani, prodaja je dobra, električni avtomobili bodo vsekakor avtomobili prihodnosti. Borzni analitiki tako predvidevajo, da lahko delnica podjetja s časom naraste tudi na 120 ali celo 180 dolarjev. Navadni potrošniki si zagotovo najbolj želimo čim prejšnji prodor na trg takih električnih avtomobilov, ki bi temeljili na izkoriščanje obnovljivimh virov energije in tako odpravili našo odvisnost od vedno dražjih foilnih goriv.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.