Pametni dom 2.0 – klimatska naprava Daikin

Poletje prihaja, temperature se dvigujejo in klimatska naprava postane eden najpomembnejših gospodinjskih aparatov. Njena dolgotrajna uporaba pa vpliva na porabo.

Zato se je Daikin, japonska multinacionalka specializirana za klimatizacijske in ogrevalne sisteme, odločila, da bo zagotovila nekaj majhnih ukrepov za izboljšanje življenjskega udobja, hkrati pa bo zniževala strošek za električno energijo.


Zapustim hišo: izklopim klimatsko napravo?

Ko poleti za pol ure zapustite hišo, se pogosto srečujete z dvomom: naj pustim klimatsko napravo v delovanju ali jo izklopim? Prva možnost je zagotovo najboljša z vidika udobja doma, saj ohranja idealno temperaturo in popolno podnebje v domu. In z vidika porabe?


Daikin Air Investigation Team, ekipa, ki jo je na Japonskem ustanovila družba Daikin Industries, je izvedla poskus, da bi razumeli, katera je najboljša rešitev, ko se za kratek čas odpravite domov.


Preizkus je bil izveden v dveh apartmajih z enako velikostjo v časovnem intervalu od 9.00 do 23.00: v prvem je bila v opazovanem obdobju klimatska naprava stalno v delovanju, medtem ko je bila v drugem stanovanju klimatska naprava v rednih intervalih vklopljena in izklopljena za 30 minut.

Smiselnost izkalapljanja je odvisno od časovnega obdobja

Preskus je pokazal, da:

  • v časovnem obdobju od 9.00 do 18.00, če morate zapustiti hišo za kratek čas (na primer 30 minut), priporočajo, da pustite klimatsko napravo v delovanju, da prihranite pri porabi;
  • v časovnem obdobju od 18.00 do 23.00 (ko so temperature nižje) je bolje, da izklopite klimatsko napravo in jo znova vklopite, ko se vrnete v hišo, tudi če ste odsotni le 30 minut.


V najtoplejših urah je temperaturna razlika višja. To pomeni večji napor na strani klimatske naprave, da bi dosegla nastavljeno temperturo, kar pomeni večjo porabo energije.


Inteligentna klimatska naprava

Zahvaljujoč tehnologiji Inverter (pri kateri so opremljene klimatske naprave nove generacije), ko se doseže nastavljena temperatura, se ta s časom ohranja konstantna, tako da deluje enota na minimumu; posledično je poraba zmanjša.


hladnejših urah, ko je razlika med zahtevano temperaturo in temperturo v prsotoru, ki bi jo dosegli z izklopljenim klimatskim sistemom, manjša bo potreben napor za klimasko napravo manjši in zato bo poraba manjša.


Pametni dom 2.0 – Daikin Online Controller 

Gospodinjski aparati postajajo vse bolj “inteligentni” in to omogoča uporabniku, da porabi manj energije in s tem prihrani denar. Z aplikacijo Daikin Online Controller za Android in IOS postanejo klimatske naprave pametne. S pomočjo domačega Wi-Fi omrežja vam alikacija omogoča daljinsko krmiljenje klimateske naparve iz vašega pametnega telefona ali tabličnega računalnika z ukazi kot so: vklop, izklop, delovanje v hlajenju ali ogrevanju, nastavite temperaturo okolja in pretok zraka klimatske naprave.


To je rešitev za dinamičnega in zavestnega uporabnika, ki hoče obvladovati nepričakovan dogodek ali spremembo programa kadarkoli, ne da bi se odrekel domačemu udobju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.