Oznaka toplotne moči in energijska učinkovitost klimatske naprave

Spisali smo že vodič, kako izračunate moč klimatske naprave, ki je primerna za vaš dom MojPrihranek.si. Na mestu je, da nekaj povemo še o toplotni moči, oziroma sposobnosti koliko toplote je klimatska naprava zmožna prečrpati v določeni časovni enoti in nekaj o njeni energetski učinkovitosti (ang. Seasonal energy efficiency ratio – SEER koeficient).

Sprva moramo razčistiti kaj pomeni toplotna moč klimatske naprave. Pri nakupu bomo na slednjih pogosto opazili določene številke, kot so 7, 9, 12, 14, 15, 18, 21, 24, 34, 43 do 50. Te številke označujejo toplotno moč klimatske naprave, ki se meri v enoti Btu (British termal unit). Oznaka 7 tako pogosto pomeni 7.000 Btu – 7.000 Btu pa znaša približno 2.050 W. Večja številka na embalaži torej v osnovi pomeni močnejšo klimatsko napravo. 

SEER koeficient nam po drugi strani pove kako energijsko učinkovita je posamezna klimatska naprava. Višji kot je, bolj učinkovita je klimatska naprava. Koeficient izračunamo tako, da vzamemo toplotno moč Btu in to delimo z Wh (vatnimi urami) v določenem časovnem obdobju. Tako bo recimo klimatska naprava z 5.000 Btu/h z SEER koeficientom 10 potrebuje približno 500 W (vatov) električne energije na uro. Če bi bil SEER koeficient višji (recimo 20), bi bila taka klimatska naprava bolj varčna – kar enkrat bolj varčna, saj bi porabila le 250 watov moči v istem časovnem obdobju – seveda ob enaki moči hlajenja ali gretja. Ni odveč poudariti, da bodo dražje in kvalitetnejše klime imele višji SEER koeficient, zato velja biti nanj pozoren. Zabeležen je na embalaži klimatske naprave.

Ko torej kupujete novo klimatsko napravo, morate prvo preveriti kako močno klimatsko napravo potrebujete. To moč boste pogosto opazili v obliki posebnih številčnih oznak na embalaži naprave. Pozorni pa bodite tudi na učinkovitost klimatske naprave, ki je razvidna iz SEER koeficienta – če ta ni zabeležen na klimatski napravi, ga lahko izračunate sami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.