Kako močno klimatsko napravo potrebujete za svoj dom?

Bliža se poletje in za marsikoga neznosna vročina, ki prihaja v tem letnem času. Če imate stanovanje ali sobo postavljeno na sončno stran, oziroma ste na splošno neodporni na vročino, potem zagotovo že razmišljate o nakupu nove klimatske naprave. Modelov in proizvajalcev klim je veliko, a vprašanje, ki ga ne smete zanemariti je: »Kako močno klimatsko napravo potrebujem za svoj dom?«

Do odgovora bomo prišli po povsem enostavnem postopku. Za začetek morate izračunati prostornino (ali volumen) prostora, ki bi ga radi hladili. Izmerite torej širino in dolžino prostora – ta dva podatka zmnožite, da dobite ploščino v kvadratnih metrih, nato pa ta rezultat zmnožite z višino prostora, da dobite prostornino bivalnega prostora.

Ko ta podatek imamo, ga moramo pomnožiti s 25 W (vati) na kubični meter. Če imamo prostor 5 x 5 metrov – torej 25 kvadratnih metrov, visok 3 metre, imamo prostornino prostora 75 kubičnih metrov. To pomnožimo s 25 W na kumični meter ter pri tem krajšamo kubične metre, tako da dobimo 1.875 W – to je okvirna moč klime, ki jo potrebujemo.

Vendar pa je potrebno upoštevati še nekatere faktorje. Če gre za podstrešje, ki je slabo toplotno izolirano, ali pa ima prostor velika steklena okna ali stene skozi katere čez dan sije sonce (so torej obrnjene proti jugu ali jugozahodu) potem moramo prostornino množiti s 35 W/m3 in ne s 25 W/m3. Upoštevati moramo tudi ali so v prostoru kakšne druge naprave – televizorji, računalniki, ojačevalci in podobna tehnična oprema. To so naprave, ki oddajajo v prostor še dodatno toploto. Na vsako tako napravo lahko skupnemu rezultatu prištejemo še kakih 50 W moči. Še dodatnih 100 W moči pa moramo prišteti za vsako osebo, ki v prostoru prebiva. Če sta v zgornjem prostoru, ki je toplotno dobro izoliran, pogosto dve osebi (2 x 100 W), v prostoru pa se nahajata še plazma televizor in ojačevalec (skupaj 100 W), potem rabimo približno 2.175 W močno kilmo.

Nazivna moč klime je vsekakor izredno pomemben dejavnik ob nakupu nove klimatske naprave. Prešibka klima vam prostora ne bo dovolj pohladila, premočna pa pomeni višjo začetno investicijo in za dleovanje bo porabila nekoliko več električne energije glede na velikost prostora, ki ga je potrebno pohladiti. Vzemite si torej nekaj minut in izračunajte kakšna naprava je za vas najbolj primerna.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.