3 ukrepi proti plesni v vašem domu

Toplota in vlaga predstavljata idealne pogoje za razvoj in širjenje plesni. Na Univerzi v Kansasu so opravili raziskavo, na podlagi katere so ugotovili, da je najboljši ukrep proti plesni ta, da doma ohranjamo optimalno temperaturo.

Po rezultatih raziskave sodeč, bi morali doma ohranjati temperaturo pod 25 stopinjami Celzija, plesen pa se najhitreje širi pri temperaturi med 25 in 30 stopinjami Celzija

Ukrepi proti plesni:

  1. Vlaga v zraku

Optimalno bi bilo, da je vlažnost zraka največ 50%. Več kot 55% vlažnost predstavlja dobre pogoje za razvoj in širjenje plesni.  Pozimi, ko je zrak doma zaradi gretja pogosto presuh, je dobro zrak vlažiti z uporabo vlažilcev, poleti pa je treba poskrbeti, da vlažnost ni prevelika. To lahko dosegamo s smotrnim prezračevanjem, uporabo razvlažilnika ali klimatske naprave.

2. Klimatska naprava

Klimatsko napravo je treba redno servisirati, čistiti, menjati filtre. V kolikor klimatske naprave ne vzdržujete primerno, tvegate razvoj plesni.

3. Preverite okna in vrata

Preverite, ali vaša vrata in okna dobro tesnite. Tesnila ne opravljajo svoje funkcije le pozimi, ko preprečujejo vdor hladnega zraka v vaš dom, temveč pomembno nalogo opravljajo tudi poleti, ko preprečujejo pregrevanje doma in nabiranje kondenza. Preverite, ali so tesnila primerna, sicer jih zamenjajte z novimi in s tem poskrbite za boljšo kakovost življenja v vašem domu skozi vse leto.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek9 napotkov za čudovit poletni rožni vrt
Naslednji članekIz prahu nekdanjega Kellogg’s-a se dviga zelena soseska
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.