Kako učinkovito zračiti?

Utrujenost, glavoboli, pomanjkanje koncentracije so lahko tudi posledica pomanjkanja kisika. Če se s temi težavami srečujete doma, preverite, kako jih lahko hitro odpravite.

Večina ljudi še vedno nima doma vgrajenega ustreznega sistema za prezračevanje. Kljub vsemu se je treba zavedati, da je zračenje veliko bolj pomembno opravilo kot bi si morda mislili.

ventilator
Z ventilatorjem bomo le premešali zrak v prostoru.

Z zračenjem v prostore spustimo svež zrak, kisik in poskrbimo za ustrezno vlažnost zraka. Če tega ne počnemo dovolj pogosto ali dovolj učinkovito, negativno vplivamo na svoje zdravje. Brez zračenja namreč v stanovanju začne primanjkovati kisika, kar vpliva na naše počutje. Ko dom ogrevamo, z zračenjem tudi uravnavamo vlažnost zraka, saj ogrevanje jemlje vlago iz zraka. Če je zrak presuh, boste to čutili kot pekoč občutek v očeh, sililo vas bo na kašelj in nasploh se poste slabše počutili.

Kako zračiti?

Obstajata dva načina, kako prezračiti dom.

Prvi način je bolj blag in traja dlje. Okno odpremo z nagibnim odpiranjem in ga tako pustimo dalj časa. Če zunaj ni posebej hladno ali prevroče, lahko tudi ves dan. Zrak se počasi menja. Ampak ta način prezračevanja ni priporočljivo izvajati v ogrevalni sezoni, saj je takšno prezračevanje manj neučinkovito pri tem pa podhladimo obodne konstrukcijo okoli okna ter tudi stene in strop.

Drugi način je veliko bolj učinkovit. Gre za to, da na stežaj odpremo okna in vrata za krajši čas, da naredimo prepih. Dovolj je, če zračimo 5-10 minut, postopek pa je koristno ponoviti vsaj dvakrat dnevno oz. večkrat dnevno, če se veliko zadržujemo doma.

Primerjava potrebnega časa zračenja za dosego istega učinka izmenjave zraka

Način zračenja z odpiranjem oken in vrat na stežaj je še posebej pomemben v ogrevalni sezoni. Pri tem načinu so toplotne izgube veliko manjše, kot če imamo okno ves dan odprto na nagib. Zrak v prostoru se hitro zamenja, pri čemer se stene in strop ne ohladijo. Prav zaradi tega se bo sveži hladen zrak, ki je prišel v prostor, hitro ogrel.

Izognimo se nastanku plesni

Večino leta z zračenjem iz stavbe odvajamo vlažen in topel zrak, vanj pa spuščamo hladnejšega in bolj suhega. Poleg tega, da s tem izboljšamo kvaliteto zraka tudi preprečujemo nastanek plesni v stanovanju, saj lahko svež suh zrak sprejme odvečno vlago, ki se ustvarja v stanovanju. Zračenje je še posebej pomembno, če imate vgrajena sodobna okna, ki dobro tesnijo. To najbolj opazijo tisti, ki so starejša okna zamenjali z novimi. Posledice slabega zračenja se lahko najprej opazijo na lokaciji toplotnih mostov, kjer na začetku se nabira kondenz, kasneje pa se lahko iz tega razvije tudi plesen. Dolgoročno je takšna plesen lahko zdravju škodljiva. Zato je ustrezno zračenje bivalnih prostorov še toliko bolj pomembno opravilo.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekBilanca električne energije Slovenije za leto 2018
Naslednji članekZimski vrt ali veranda?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.