Za najmlajše: Kaj je toplotna črpalka

toplotna črpalka

Skoraj vsaka novejša hiša jo že ima, a vseeno se včasih zatakne pri osnovah. Kaj sploh je toplotna črpalka? Čemu je namenjena, kakšne vrste poznamo in kako deluje?

Kaj je toplotna črpalka

Toplotna črpalka je izvrstna rešitev za ogrevanje, ki uporablja večinoma obnovljive vire energije ter zagotavlja nižje stroške ogrevanja. Uporabljamo jo lahko tudi za ogrevanje sanitarne vode in hlajenje objekta poleti. Poraba električne energije ob uporabi toplotne črpalke je približno 75 % nižja.

Največji finančni zalogaj predstavlja sam nakup naprave in seveda tudi prilagoditev napeljave v obstoječem objektu. Na voljo pa so subvencije, ki nakup olajšajo (povrnete si lahko do 20 % vrednosti naložbe s subvencijo eko sklada).

Ker toplotna črpalka nadomešča izgubljeno toplotno energijo objekta, je pogoj za optimalno delovanje dobra izolacija objekta. Okna morajo čim bolje tesniti in imeti primerno zasteklitev, da so toplotne izgube čim manjše.

Obstajajo tri osnovne vrste sistemov delovanja toplotnih črpalk:
1. zrak – voda,
2. voda – voda in
3. zemlja – voda.

Princip delovanja je v osnovi pri vseh treh vrstah enak, razlika pa je v virih, iz katerih pridobivajo energijo.

Delovanje:

Toplotna energija se prenaša s hladilnim sredstvom, ki v uparjalniku sprejema toplotno energijo in izpareva. V kompresorju se para stisne in se ob tem močno ogreje. V kondenzatorju para prenaša toplotno energijo na grelno vodo in se utekočini. Vse vrste toplotnih črpalk toplotno energijo vedno premikajo v nasprotno smer od začetne temperature.

Katero izbrati?

Vsaka toplotna črpalka ne more biti vgrajena v vsak objekt zaradi različnih možnosti montaže in izkoriščanja virov, izbira pa je odvisna tudi od temperatur okolja in temperature, ki jo želimo vzdrževati v objektu.

ZRAK – VODA

Toplotna črpalka, ki deluje po principu zrak – voda je najpreprostejša za namestitev in vzdrževanje, je najcenejša in pri vgradnji ni potrebno vrtanje vrtin ali polaganje zimskih kolektorjev. Poleg tega je zraka vedno dovolj na razpolago za delovanje. Idealna je za lokacije, kjer zunanje temperature niso prenizke, še posebej koristna pa je namestitev v kleti ali na podstrešju, daj poleg zunanjega zraka lahko izkorišča tudi toploto zraka v notranjosti objekta. Razdalja med agregatom in uparjalnikom je lahko do kar 20 metrov. Priporočljivo je kombiniralnje z drugim sistemom ogrevanja.

ZEMLJA – VODA

Deluje s pomočjo zemeljskega kolektorja, če gre za horizontalni (vodoravni) sistem, oziroma zemeljskih sond, če gre za vertikalni (navpični) sistem. Kolektorji oziroma sonde iz tal pridobijo energijo s prečrpavanjem vode. Funkcija takšne toplotne črpalke je podobna, kot če bi imeli grelnik vode, le da so stroški ogrevanja v primerjavi s plinom ali oljem tudi do tri četrtine nižji.

VODA – VODA

Toplotne črpalke voda – voda lahko nemoteno delujejo celo leto, ker ima podtalnica načeloma skozi vse leto enako temperaturo. Sitem vgradnje je zahteven in ni primeren za vsak objekt.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKriza polprevodnikov: Kdaj bo konec krize in kako se je začela?
Naslednji članekTesla v Berlinu bo obratovala že to leto, iščejo delavce
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.