Tesla v Berlinu bo obratovala že to leto, iščejo delavce

Gigatovarna Tesle v Berlinu išče delavce
Gigatovarna Tesle v Berlinu išče delavce

Prva pošiljka Teslinih vozil zgrajenih v nemški tovarni, bi lahko na tržišče zapeljala že to leto, je povedal Elon Musk. Berlin je bil izbran kot mesto, ki je leta 2019 dobilo novo tovarno vozil Tesla. Pet milijard dolarjev vredna investicija je že skoraj končana, pričakuje se le še dokončno dovoljenje nemških oblasti. Spomnimo, da je bila lokalna skupnost precej proti postavitvi nove tovarne vozil, ki jih izdeluje podjetje Elona Muska.

Tesla bo kmalu prejela zeleno luč za obratovanje v Berlinu

Če oziroma ko bo Tesla prejela zeleno luč, bo lahko pričela v berlinski tovarni izdelovati baterije. Letno bodo lahko proizvedli kar 50GWh baterijskih celic, za kar Elon Musk verjame, da bo doseženo že z naslednjim letom. Tovarna bo poleg izdelovanja baterij skrbela tudi za proizvodnjo dolgo pričakovanega Modela Y, ki bo v nekatere evropske države prispel naslednje leto. Dve leti za tem, ko so bile v ZDA opravljena prva naročila.

»Začeti proizvodnjo je najlažji korak, veliko težje je dosegati naročila in cilje,« je povedal Elon Musk na otvoritveni zabavi tovarne. Ocenjuje se, da bo nemška tovarna na teden proizvedla med pet in deset tisoč vozil. Med temi vozili naj bi bil tudi Teslin poltovornjak.

Tesla delavce išče tudi v slovenščini
Tesla delavce išče tudi v slovenščini

Med državami, ki so »tekmovale« za status prve Tesline tovarne v Evropi je bila tudi Velika Britanija. Izgubila je proti Berlinu, ki je tovarno postavil le nekaj kilometrov izven mesta. »Zagotovili bomo dvanajst tisoč delovnih mest, morda nekaj več. Skrbi me edinole, da ne bomo uspeli zaposliti dovolj ljudi, zato potrebujemo talent iz celotne Evrope,« je pojasnil svoje skrbi o delovnih mestih v novi tovarni.

Razočaranje za Otočane, veselje za zaposlovanje

Britanske oblasti so v razočaranju, da ne bodo prva evropska tovarna Tesle, že začele kovati nove načrte. Med njimi je vedno tudi tovarna EV baterij, pri katerih na Otoku prednjači podjetje Britishvolt. Berlin pa bo do nadaljnjega tudi edino mesto v Evropi, ki bo izdelovalo vozila Tesla in prejemalo letne obiske milijarderja Elona Muska.

Tesla Model Y bo eden izmed vozil v berlinski tovarni
Tesla Model Y bo eden izmed vozil izdelanih v berlinski tovarni

Zaposlitev v Teslini gigatovarni, kot so jo poimenovali, lahko iščejo tudi slovenski strokovnjaki. »Trenutno iščemo sodelavce najrazličnejših ravni spretnosti in izkušenj – izkušnje s področja avtomobilizma niso potrebne. Pridružite se nam v tovarni Gigafactory Berlin-Brandenburg, da z nami rešite naslednjo generacijo inženirskih, proizvodnih in operativnih izzivov ter skupaj z nami pospešite prehod sveta na trajnostno energijo,« so zapisali na spletni strani Tesle.

Omogočali bodo vajeništva in službe v inženirstvu, operacijah in proizvodnji. Prosta delovna mesta si lahko ogledate na spletni strani Tesla. Najdete lahko opise delovnih mest in pogoje, ki so potrebni za posamezno delovno mesto. Kot so zapisali, izkušnje v avtomobilizmu niso potrebne.

Gigafactory Berlin-Brandenburg County Fair

Prejšnji članekZa najmlajše: Kaj je toplotna črpalka
Naslednji članekTesla ponovno zamaknila izid Roadsterja, SemiTrucka in Modela 3
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.