Z 2035 v EU prepoved prodaje vozil na bencin in dizel

petrol, gasoline, diesel
Photo by Skitterphoto on Pixabay

Evropska komisija je že lani predlagala, da se prepove prodaja vozil, ki v ozračje izpuščajo emisije ogljikovega dioksida, predlog pa so zdaj evropski poslanci tudi podprli. Nekateri poslanci so želeli predlog omiliti, da bi prodajo vozil na notranje izgorevanje za 90 odstotkov, a so njihove predloge zavrnili.

Podrobnosti bodo znane jeseni

Do jeseni, ko naj bi tudi dokončno dorekli podrobnosti zakonodajne ureditve tega področja, se morajo s predlogom strinjati tudi ministri za okolje posameznih držav članic. Med pogajanji bi lahko še prišlo do sprememb trenutno sprejetega besedila.

“S temi standardi ustvarjamo jasne zahteve za avtomobilsko industrijo ter spodbujamo inovacije in naložbe za proizvajalce avtomobilov. Poleg tega bosta nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov za potrošnike cenejša. Veseli me, da je Evropski parlament podprl ambiciozno revizijo ciljev za leto 2030 in podprl cilj 100 odstotkov za leto 2035, ki je ključnega pomena za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050,” je dodal poročevalec Jan Huitema iz vrst liberalne skupine Renew.

Kaj na to poreče avtomobilaska inustrija?

Avtomobilska industrija zakonodajo načeloma podpira. Ford in Volvo sta javno podprla načrte EU, tudi nemški Volkswagen obljublja, da bo do leta 2035 nehal izdelovati avtomobile z motorji na notranje izgorevanje.

Vir: Žurnal24.si, po STA

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRecept za odlično poletje? Mobilne hiške!
Naslednji članekSkrijte se pred poletnim soncem s senčnim jadrom

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.