Skrijte se pred poletnim soncem s senčnim jadrom

Senčno jadro
Senčno jadro na različnih višinah, se lahko tudi delno prekrivajo

Topli dnevi in sončno vreme, ne samo na višku poletne sezone, kar vabijo k preživljanju časa zunaj. A predvsem v največji vročini je potrebno najti senco in se skriti pred najmočnejšimi sončnimi žarki. Izgradnje nadstreškov so lahko zahtevne in drage, uporaba senčnika je lahko težavna, saj ga je potrebno prestavljati po poti sonca. Zato vam tokrat predstavljamo enostavno in poceni rešitev za nepogrešljivo senco – senčna jadra.

Kaj je senčno jadro in kje ga lahko uporabim?

Senčna jadra med stavbami
Senčna jadra so vsestransko uporabna, fiksiramo jih lahko tudi na fasado

Senčno jadro je zelo vsestranski dodatek – lahko ga uporabite na terasi, na balkonu, da si osenčite žar in jedilni kotiček na prostem, morda otroška igrala … možnosti so neskončne. Različne dimenzije omogočajo različno velike zastore pred soncem. Velikokrat pa zaradi lažje namestitve in boljšega senčenja, ne večjem prostoru postavimo več manjših jader, ki se med seboj prekrivajo.

V osnovi pa gre za kos tkanine, največkrat je to kombinacija platna s sintetičnimi vlakni. Najdemo jih v obliki pravokotnika ali trikotnika, ki pa imata ukrivljene stranice, da se enakomerno prenese teža (in se ne pogreza).

Najdete jih lahko v različnih barvah in z različnimi vzorci. A pri tem velja nekoliko bolje razmisliti o svoji izbiri – belo se lahko precej blešči, kakšne bolj intenzivne barve pa na soncu hitreje zbledijo. Ponavadi so najdlje obstojni naravni odtenki.

Kako namestim senčno jadro?

Platno morate sami namestiti tam, kjer si želite sence, in sicer je to mogoče na dva načina. Bodisi s sidranjem bodisi s povezovanjem. Sidrano jadro bi naj bilo bolj varno in stabilno (veter, manj se pogreza).

Jadro lahko fiksirate v nek trden, stabilen in fiksen del (na primer v fasado, v tla …), najbolje pa v podporni steber, ki ga je po priporočilih proizvajalcev, zaradi optimalnega prenosa sile, najbolje postaviti pod kotom 10-20°.

Za sidranje uporabite vijake z obročem, jadro pa nanje pritrdite z nateznim vijakom, ki bo reguliral morebitno raztezanje jadra. Kot že omenjeno, lahko jadra namestite tudi tako, da se prekrivajo med sabo. Tako na večji površini dosežemo bolj razgiban izgled in hkrati omogočimo lažje odvajanje vode in toplega zraka, ki se lahko zadržuje pod jadrom.

Trikotno senčno jadro
Senčna jadra so lahko različnih oblik

Ključne prednosti senčnega jadra

Ob tem, da res izgleda izvirno in moderno (še posebej, če se poigrate z barvami in vzorci), se senčno jadro ponaša tudi z drugimi kvalitetami. Med njimi je zagotovo cena, ki je nižja kot če posežete po drugih načinih nadkrivanja. Predvsem jadro nima vzdrževalnih stroškov, če kupite kakovostno senčno jadro, pa lahko to zdrži tudi več kot 10 let.

Res je, da ga je potrebno vsako leto (po zimi) na novo postaviti, a po prvem fiksiranju vam to ne bi smelo vzeti veliko časa in truda. Še posebej, če ga fiksirate na podporne stebre. Proizvajalci pa navajajo tudi, da imajo (določena) senčna jadra dodatno UV zaščito, so nepremočljiva in celo prepuščajo nekaj vetra, ki je lahko prijetna osvežitev v vročini.

Ključne slabosti senčnega jadra

Ker gre vseeno za tkanino, ga je potrebno po koncu sezone pospraviti, saj ne bo zdržal teže snega in zimskih vremenskih pojavov. Izpostaviti je potrebno tudi to, da je bolj priporočljivo že v startu vložiti nekaj več denarja v bolj kakovostno senčno jadro, saj se lahko tista slabše kvalitete hitreje obrabijo in raztrgajo (boljša naj bi zdržala tudi sunke vetra do 40km/h). Barvna platna lahko na soncu hitro zbledijo, zato razmislite tudi o barvi, ki jo boste izbrali. Kot povsod je pomembno, da je senčno jadro pravilno nameščeno, saj se lahko v nasprotnih primerih poškoduje zaradi vremenskih pojavov (zadrževanje vode, močen veter).

Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekZ 2035 v EU prepoved prodaje vozil na bencin in dizel
Naslednji članekDan odprtih vrat v naselju DRENovo – nova dimenzija bivanja
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.