AAG: Zaključek projekta E-POL

Z udeležbo na sejmu 11. Informativa, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani 25 in 26. januarja 2019, Alpe Adria Green (AAG) zaključuje projektne aktivnosti v okviru izobraževalno ozaveščevalnega projekta E-POL.

AAG je v okviru projekta E-POL pripravil vrsto aktivnosti, s katerimi so opozarjali tako širšo javnost kot specifične ciljne skupine na pomembnost razumevanja in sprejemanja trajne mobilnosti, s poudarkom na električni mobilnosti. V AAG verjamejo, da je je prav prevoz z električnimi vozili tisti, ki lahko in mora zamenjati obstoječi prevladujoči koncept transporta ljudi in blaga z vozili na fosilna goriva, ki ob eksponentni rasti obsega vedno bolj negativno vpliva s svojimi izpusti tako na okolje in naravo kot tudi na samo zdravje ljudi.

Projekt E-POL je logično nadaljevanje projekta E-Avto-Mladi, ki so ga v AAG skupaj s strokovnim partnerjem Inštitutom Metron, enim izmed vodilnih slovenskih inovativnih inštitucij na področju e-mobilnosti, izvedli v letu 2017. V okviru tega projekta so namreč dijaki treh izbranih srednjih tehniških šol (ŠC Kranj, ŠC Škofja Loka ter SIC Bežigrad) predelali avto s klasičnim motorjem na notranje izgorevanje v avto na električen pogon. Ker pa je to samo en segment e-mobilnosti, so v letu 2018 izpeljali tudi projekt E-POL, ki je vseboval naslednje sklope krovnih aktivnosti:

1. Usposabljanje dijakov srednjih tehničnih šol o sestavi in izgradnji polnilne postaje za avtomobile na električni pogon pod mentorstvom Inštituta Metron; usposabljanje je bilo bo izvedeno na podlagi učnega programa in sicer iz teoretičnega dela ( 6 šolskih ur) ter sestave in izgradnje kombinirane polnilne postaje ( 12 šolskih ur). Usposabljanja se je udeležilo 19 dijakov treh izbranih srednjih tehniških šol ter njihovih mentorjev. V okviru usposabljanja je vsaka izmed šol načrtovala, oblikovala, razvila in izdelala lastno stacionarno polnilno postajo, ki so jo namestili na področju njihove matične šole.

2. Promocija trajnostne mobilnosti s predstavitvijo avtomobila na električni pogon ter mobilne polnilne postaje na srednjih tehniških šolah; v okviru promocijske kampanje trajne mobilnosti so obiskali 8 tehniških srednjih šol po celotni Sloveniji, kjer so dijakom in mentorjem predstavili povzetke usposabljanj pri predelavi avtomobila na električni pogon ter razvoja in izdelave mobilne polnilne postaje, izvedli strokovno predavanje o e-mobilnosti ter dali možnost dijakom preizkusa vožnje električnega avtomobila. Na predavanjih je bilo prisotno več 550 dijakov srednjih šol.

3. Nadgradnja predloga za dopolnitev učnega programa v srednjih tehniških šolah; v obravnavi na Centru za poklicno izobraževanje je predlog programa, ki vsebuje katalog znanja za dopolnitev poklica Avtomehanik. Predlog v pisni obliki je že bil predstavljen Centru RS za poklicno izobraževanje. Predlog je v fazi preučitve v postopku spreminjanja nacionalne izobraževalne sheme Avtomehanik. Predlog programa smo nadgradili s teoretični podlagami za razvoj in izdelavo polnilnih postaj za električne avtomobile in bo na ta način predstavlja zaključeno celoto, ki je potrebna za osvojitev znanj in veščin na področju e-mobilnosti.

4. Promocija e–mobilnosti v deficitarnih poklicih; posebno pozornost v tem projektu so namenili promocijski predstavitvi v okviru dogodka, ki na ravni cele Slovenije pritegne širšo populacijo k predstavitvi izobraževanj in poklicev. V okviru 11. Sejma Informativa so s promocijskimi orodji predstavili e- mobilnost ter promovirali deficitarne poklice.

Z aktivnostmi projekta so dosegli in večinoma tudi presegli zastavljene cilje ob načrtovanju projekta. Notranja in zunanja evalvacija projekta je pokazala na pozitivne plati izvedbe projekta, saj vse vpletene strani želijo nadaljevati z izobraževanjem o e-mobilnosti. V ta namen bo AAG pripravila nove programe s promocijo e-mobilnosti, ki jih bo predstavila javnosti s poudarkom na letu 2020, ki ga bodo poimenovali » leto e-mobilnosti«.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.