EU predlaga prepoved uporabe mikroplastike

Evropska regulativa za kemikalije je predlagal obsežno prepoved mikroplastike, za katero se pričakuje, da bo v 20 letih zmanjšala količino mikroplastičnega onesnaženja za 400.000 ton. Prepoved, ki jo je predlagala Evropska agencija za kemikalije (ECHA), naj bi odstranila 36.000 ton „namerno dodane“ mikroplastike iz različnih izdelkov. Od leta 2020 bodo nove omejitve zajemale 90 odstotkov izdelkov in prepovedujejo njihovo uporabo v EU.

Industrije, kot so kozmetika, kmetijstvo in medicina, so med tistimi, ki bodo morda morale svoje izdelke preoblikovati v skladu z novimi omejitvami. Agencija ECHA je poudarila, da je njihov glavni cilj odpraviti uporabo onesnaževal, ki so bila dodana proizvodom zaradi dobička ali udobja. Obseg mikroplastike, ki se vsako leto sprošča v okolje Evrope, za šestkrat presega »Great Pacific Garbage Patch«, kar je 10 milijard plastičnih steklenic.

Mikroplastika je zelo obstojna in ostaja v okolju več kot tisoč let. Drobni koščki plastike so bili najdeni v vseh oceanih, posledično pa v ribah, kuhinjski soli in drugih produktih iz morja. V raziskavi iz leta 2017 so najdeni v 83 odstotkih vzorcev vode iz pipe v desetih državah. V pilotski študiji so raziskovalci z medicinske univerze na Dunaju pregledali vzorce blata ljudi iz Finske, Italije, Japonske, Nizozemske, Poljske, Rusije in Združenega kraljestva, kjer so v vseh vzorcih našli vrsto mikroplastike. Ocenjuje se, da lahko ljudje, ki redno uživajo lupinarje, vsako leto jedo, kar 11.000 plastičnih kosov. Združene države in Kanada sta med državami, ki so že uvedle prepoved uporabe mikroplastike v lepotnih izdelkih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.