Zagotovo ste ga videli na avtomobilih v prometu: ali veste, kaj predstavlja simbol ribe?

Fish - Catholic symbol on car
Foto: satori13 iz iStock

Avtomobili že dolgo niso več le prevozno sredstvo. Spremenili so se v sredstvo, s katerim vozniki izražajo svoja stališča, interese in prepričanja. Med različnimi načini personalizacije vozila zavzemajo posebno mesto simboli z globokim pomenom – eden izmed njih je simbol skrivnostne ribe na zadku avtomobila.

Simbol z veliko globljo dimenzijo

Ne tako redko je v prometu mogoče videti avtomobile, okrašene z različnimi nalepkami. Le te odražajo osebnost in želje lastnika. Od športnih klubov vse do glasbenih skupin. V ZDA so na primer priljubljene nalepke za odbijače, kot je ‘podprite naše enote’ ali pa hipijevske nalepke z rožami.

Vendar obstaja en simbol, ki izstopa po svoji zgodovini in pomenu. Simbol ribe ali Ichthys ni povezan z gastronomijo oziroma ribolovom, temveč z veliko globljo dimenzijo. Simbol ribe ima svoje korenine v času rimskega imperija, kjer je služil kot tajno znamenje med kristjani. Danes, ko se vozniki odločijo, da bodo na svojem vozilu izobesili omenjeni simbol, s tem ne okrasijo le svojega avtomobila, temveč javno izrazijo svoje versko prepričanje.

An ancient symbol of Christianity carved on the wall of the cave used as a chapel by the seventh century St. Fillan in Pittenweem, Fife, Scotland
Foto: BMPix iz iStock

Simbol v Novi zavezi simbolizira čudeže in je pomemben element krščanske tradicije. Njen pomen kot simbol krščanstva je postal prepoznaven v drugem stoletju, ko je v težkih časih preganjanja riba med verniki postala sredstvo tajne identifikacije. Sčasoma je doživel svojevrstno renesanso, predvsem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so ga nekatere krščanske struje prevzele kot znak razlikovanja in reinterpretacije starih vrednot.

Zakaj ima simbol mesto na avtomobilu?

Postavitev simbola ribe Ichthys na avtomobil je danes gesta, ki voznike povezuje s starodavno tradicijo, ki spominja na versko pripadnost in duhovne vrednote. Tako kot nekateri vozniki na vzvratno ogledalo obesijo rožni venec ali na armaturno ploščo postavijo lik svetnika, tako nalepka z ribo na avtu mimoidočim sporoča, da je oseba za volanom ponosen vernik.

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekTo sta sadje in zelenjava, ki vsebujeta največ pesticidov! Poročila razkriva od kod prihajata
Naslednji članekPogoste napake pri shranjevanju krompirja

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.