Pogoste napake pri shranjevanju krompirja

fresh potatoes in sack on wooden table, top view
Foto: nitrub iz iStock

Krompir je ena najbolj vsestranskih in priljubljenih zelenjadnic, ki se pogosto znajde na naših krožnikih. Bogat je s hranili, vlakninami in vitaminom C, ter je osnovna sestavina številnih okusnih jedi. Če krompir ni pravilno shranjen, se lahko hitro poslabša in izgubi svojo kakovost. Razkrivamo nekaj najpogostejših napak pri shranjevanju krompirja.

1. Shranjevanje na svetlobi: Krompir je občutljiv na svetlobo, zato ga ne shranjujte na mestih, kjer je izpostavljen direktni sončni svetlobi. Svetloba spodbuja tvorbo zelene barve in grenkobe, ki poslabšata okus krompirja ter povečata koncentracijo strupenega solanina.

raw potato, winter, Crate, store
Foto: marefoto iz iStock

2. Shranjevanje pri visokih temperaturah: Visoke temperature spodbujajo kaljenje krompirja in pospešujejo njegovo poslabšanje. Shranjujte ga v hladnem in temnem prostoru, kot je klet ali shramba, kjer temperatura niha med 7 in 10 stopinj Celzija.

3. Shranjevanje v plastični vrečki: Plastične vrečke omejujejo kroženje zraka okoli krompirja, kar lahko poveča vlago in vlažnost, kar vodi v gnitje in plesnenje. Namesto tega krompir shranjujte v zračni vrečki ali košari, ki omogoča prost pretok zraka.

4. Shranjevanje skupaj s sadjem: Sadje, kot so jabolka in hruške, oddaja plin etilen, ki lahko pospeši kaljenje krompirja in ga naredi grenkega okusa. Zato krompir hranite ločeno od sadja, da preprečite nenamerno poslabšanje njegove kakovosti.

Heirloom potatoes in a wooden box, close up
Foto: Arx0nt iz iStock

5. Shranjevanje umazanega krompirja: Umazanija na krompirju lahko zadržuje vlago in spodbuja razvoj bakterij ter plesni. Pred shranjevanjem krompir temeljito operite in posušite, da odstranite morebitno umazanijo.

Z ustrezno pozornostjo in skrbnim shranjevanjem lahko podaljšate svežino in okusnost krompirja ter uživate v najboljši možni kakovosti. Izogibajte se zgornjim napakam in uživajte v krompirju, ki je vedno pripravljen, da obogati vaše jedi z edinstvenim okusom in hranljivostjo.

 

Prejšnji članekZagotovo ste ga videli na avtomobilih v prometu: ali veste, kaj predstavlja simbol ribe?
Naslednji članekJYSK je razširil koncept »Vedno nizka cena« na več kot 1000 artiklov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.