Xiaomi vložil več kot 10 milijard v avtomobilsko tehnologijo

Xiaomijev pametni avtomobil
Xiaomijev pametni avtomobil

Kitajski proizvajalec Xiaomi, najbolj poznan po svojih elektronskih napravah, se bo še bolj posvetil ustvarjanju pametnih vozil. Nekaj konceptnih vozil so že predstavili v predhodnih mesecih, a zdaj so njihovi načrti večji. Vložiti želijo kar 10 milijard dolarjev, ki jim bodo pomagali pri ustvarjanju lastne avtonomne tehnologije in pametnih vozil. V natečaju iščejo tudi več kot petsto strokovnjakov z različnih področij.

Za zagon novega podjetja 1,3 milijarde dolarjev

V enajstem letu od ustanovitve podjetja, je podjetje zaslovelo s pametnimi telefoni, aplikacijami in prenosniki. V zadnjem letu oziroma dveh so predstavili nekaj idej in konceptov svojih avtomobilov. Z letošnjim marcem pa so napovedali tudi hčerinsko podjetje, ki se bo ukvarjalo le z avtomobilizmom. Za zagon so namenili kar 1,3 milijarde dolarjev, v naslednjih desetih letih pa bo ta znesek znašal približno deset milijard dolarjev.

Xiaomi v svetu pametnih avtomobilov
Xiaomi v svetu pametnih avtomobilov

V natečaju pa iščejo tudi več kot petsto strokovnjakov z različnih področij, a se morajo dotikati okvirov umetne inteligence. Vse od strojništva, procesiranja pa do kartiranja. Pomembno je omeniti tudi želje podjetja, da bi radi v naslednjih nekaj letih integrirali svoje pametne tehnologije s floto pametnih vozil.

Vozilo naj bi na tržišče prišlo čez dve leti. Podrobnosti še niso znane, ne o vozilu, ne o samem projektu Xiaomija. Vsekakor pa bo zanimivo videti, kako bo konkuriral drugim električnim in pametnim vozilom. Predvsem pa bo pod drobnogledom rivalstvo z Applom, ki prav tako ponovno začenja z vstopom v svet pametnih vozil. Vse to si lahko preberete v našem prispevku o Apple vozilu.

Xiaomijev koncept pametnega vozila
Xiaomijev koncept pametnega vozila
Prejšnji članekTako je videti največja plavajoča sončna elektrarna na svetu
Naslednji članekNaredi sam – kako zgraditi letno kuhinjo za kulinarične užitke in druženje
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.