Naredi sam – kako zgraditi letno kuhinjo za kulinarične užitke in druženje

xella ytong letna kuhinja

Letna kuhinja je v zadnjem času postala morda celo bolj pomembna kot pa nadstrešnica za avto ali večnamenska lopa ob hiši. Po zahtevni gradnji ali prenovi stanovanjske hiše se namreč marsikdo želi čim prej sprostit in uživati v lepih in toplih dneh v družbi družine in prijateljev. In prav je tako!

Letnih kuhinj je več vrst in zanimivo je, da obstajajo celo specializirana podjetja za projektiranje in izvedbo letnih kuhinj. Od vrste materiala in načina izvedbe je seveda odvisno, koliko vas bo letna kuhinja stala. Strošek je lahko zelo velik.

Če imate omejen proračun ali pa želite, da bo vaša letna kuhinja resnično narejena točno tako kot ste si zamislili, pa je morda zanimiva možnost tudi, da se načrtovanja in izvedbe lotite kar sami.

Andrejeva letna kuhinja

Malce volje in ročnih spretnosti boste potrebovali, pa kakšno uro prostega časa boste tudi porabili. Z nekaj volje je vse izvedljivo, kar je dokazal tudi Andrej, ki pravi, da ni niti arhitekt niti gradbenik in ne električar, pa se je kljub temu sem lotil gradnje domače letne kuhinje in vse postopke zelo natančno zapisal tudi v svojem blogu.

Andrej je kar nekaj časa preizkušal drugačne variante nadstreškov, ki bi vsaj začasno nadomestili pokrito letno kuhinjo, ki je bila v takrat malce prevelik finančni zalogaj. V tem času je preizkusil in zelo hitro odstranil, sam ali s pomočjo vetra in snega :), kar nekaj začasnih tipov nadstreškov. Po tej kalvariji se je odločil, da k projektu gradnje letne kuhinje z nadstreškom pristopi drugače. Odločil se je za drugačno in s tem cenejšo zasnovo od prvotno načrtovane.

Letna kuhinja – priprave

Po preučitvi zakonodaje in vseh možnosti je Andrej prišel do zaključka:

“In kaj bom naredil? Nadstrešek bo na nekoliko dvignjeni temeljni plošči, velik pa bo 5 m x 6 m. Vse skupaj bo stalo na šestih stebrih, streha bo enokapna z največjim možnim naklonom kot mi ga dopuščajo. Spodaj bo dovolj prostora za vso vrtno pohištvo, kuhinjo in še kaj.”

Potem, ko je Andrej pridobil vsa potrebna dovoljenja (da, tudi za takšen enostaven objekt je potrebno kar nekaj papirologije) je končno lahko pričel z gradnjo temeljne plošče ter naročil izbrani material za gradnjo nadstreška in kuhinje.

Po temeljitem premisleku se je, predvsem zaradi izjemne požarne odpornosti zaradi vgrajenega kamina in kuhališč) ter vsestranske uporabnosti, odločil za Ytong. Prepričala ga je tudi enostavna in hitra gradnja, kar je zelo pomembno za čimprejšen zaključek del.

Za izvedbo projekta je naročil zidne plošče Ytong debeline 10cm za pozidavo letne kuhinje, Ytong U elemente širine 30 cm za izvedbo preklad, Ytong protipotresne zidne bloke za izvedbo armiranih stebrov, lepilno malto Ytong za zidanje ter komplet orodja.

ytong slika 1
Slika 1: Ytong materiali za gradnjo letne kuhinje

Letna kuhinja po korakih

1.dan

Neverjetno lepo februarsko vreme je Andreju omogočilo hitrejši začetek del. Skupaj z očetom sta prvi dan izvedla hidroizolacijo, zastavila vse zidove in vgradila dve vrsti zidakov Ytong, kar je v resnici izjemen podvig! Andrej celo pravi, da je delo z Ytong bloki fantastično! Tu lahko preverite zakaj 🙂

ytong slika 2
Slika 2: Letna kuhinja_delo prvega dne

2.dan

Dan namenjen predvsem gradnji z zidaki Ytong je potekal brez zapletov. Andrej je k nekaterim detajlom pristopil na zelo inovativen način, kajti pri gradnji z Ytong zidaki, ki so zelo prilagodljivi in enostavni za obdelavo, je možno kar na samem gradbišču izdelati določene elemente in jih prilagajati potrebam.

Slika 3: Nekaj Andrejevih Ytong detajlov
Slika 3: Nekaj Andrejevih Ytong detajlov

Konec drugega dne je letna kuhinja dobila prepoznavno podobo in malce bolj je že postalo jasno, kaj si je Andrej zamislil. Z očetom sta končala dan z zaključenimi petimi vrstami in kupom inovativnih detajlov!

Slika 4: Letna kuhinja dobiva svojo podobo
Slika 4: Letna kuhinja dobiva svojo podobo
  1. dan

S pomočjo preklade, ki jo je izdelal prejšnji dan, Fermacell plošče, nekaj armature ter betona, je nastal močan betonski pult na Ytong osnovi.

Slika 5: Betonski pult na Ytong osnovi

4.dan

Andreju je hčerka pomagala pri pripravi opaža za betoniranje, kasneje pa se mu je za betoniranje pridružil oče. V preostanku četrtega dne sta nadaljevala z opaževanjem, kajti Andrej se je odločil, da bo namesto lesenih pultov zaradi večje trajnosti izdelal kar betonske.


Slika 6: Pult pred zalitjem z betonom in končni izdelek

5.dan

Peti dan je bil dan za betoniranje delovnega pulta. Andrej je v beton vmešal še bele in črne kamenčke, za zaključek pa bo betonski pult še zbrusil in premazal s prozornim zaščitnim sredstvom.

Slika 7: Opaževanje in betoniranje delovnega pulta

6.dan

Dan je bil namenjen nadaljevanju gradnje, žal pa se je Andrej, tudi zaradi vmesnih sprememb, uštel pri naročilu, zato mu je zmanjkalo materiala.

Vgradil je ves material, ki ga je imel, zgradil tudi kamin in bil na koncu dneva v resnici zelo zadovoljen. Kljub vsemu je namreč naredil ogromno in, kar je najbolj pomembno, zelo je bil zadovoljen z izgledom in masivnostjo nastajajoče letne kuhinje. Presenečen je, da je delo z Ytong tako preprosto, lahko in hitro.

Video 6. dan.

Slika 8: Zaključen kamin in delovni pult

7.-10. dan

So tudi dnevi, ko je v gradnjo vloženega veliko dela, napredek pa ni tako zelo viden.
Tega se zaveda tudi Andrej, ki pa je bil kljub temu zelo zadovoljen, še posebej ko je deseti dan, povsem po planu, dokončal tudi izdelavo armiranih vezi in jih pripravil za betoniranje.

Slika 9: Povezane armature v Ytong U-elementih
Slika 9: Povezane armature v Ytong U-elementih
Slika 10: Zaključek desetega dne- armature so zvezane in vezi pripravljene za betoniranje
Slika 10: Zaključek desetega dne- armature so zvezane in vezi pripravljene za betoniranje

11.dan

Dan za dramo:).

Andrej je zamešal dobro tono betona in ga le v treh urah lastnoročno zlil v pripravljene stebre in preklado. Bravo Andrej!

In kje je tu drama? Temperatura je v noči po betoniranju padala s prijaznih 13, 4 °C na -3,3 °C. To pa je že zelo nevarno za kakovost betona. Kljub temu je Andreju z negovanjem betona, torej pokrivanjem z izolacijo in odkrivanjem, ko se je pokazalo sonce, uspel ohraniti kakovost betona.

Ja, marca se lahko zgodi še marsikaj, tudi nizke temperature in sneg.

Slika 11: Letna kuhinja v marčevskem snegu

12.-14.dan

Andrejev oče je pobrusil delovni pult in pospravil gradbišče, Andrej pa se je lotil izdelave, armiranja in betoniranja preklade nad vhodom v letno kuhinjo.

Tudi tokrat je uporabil Ytong U- elemente, ki jih zlepil na stranicah ter tako naredil opaž za 6 m dolgo nosilno preklado. Vanjo je položil armirno železo in jo zabetoniral. Preklado je podprl s podpornimi elementi (»stojkami«) in tako zaključil s pripravami na namestitev ostrešja.

Slika 12: Zbrušen delovni pult izgleda izjemno
Slika 12: Zbrušen delovni pult izgleda izjemno
Slika 13: Letna kuhinja je po štirinajstih dneh gradnje pripravljena na postavitev ostrešja
Slika 13: Letna kuhinja je po štirinajstih dneh gradnje pripravljena na postavitev ostrešja

15.-19.dan

V teh zadnjih štirih dneh prvega dela gradnje se je Andrej, resnično neverjeten »multipraktik«, lotil še vgradnje lesenega ostrešja ter polaganje kritine.

Slika 14: Letna kuhinja je po štirinajstih dneh gradnje pripravljena na postavitev ostrešja

Andrej je torej v 19 dneh, tudi s pomočjo družine in sosedov ter prijateljev, uspel svojo letno kuhinjo spraviti pod streho. ( vse postopke je opisal v svojem blogu)

V nadaljevanju ga čaka še dokončanje krušne peči ter kamina, betoniranje polic, vodo- in elektro-inštalaterska dela, notranji in zunanji ometi in še vrsta manjših del..

Andreja bomo vsekakor spremljali tudi v prihodnje. Nadaljevanje sledi kmalu….

info.si@xella.com | 080 18 22 | Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Prejšnji članekXiaomi vložil več kot 10 milijard v avtomobilsko tehnologijo
Naslednji članekSlovenija, napolnimo Kongresni trg za male borce – 4. 9.
info.si@xella.com|080 18 22| Spletna stran

Podjetje Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material blagovne znamke Ytong, prodaja silikatne zidake Silka in toplotnoizolacijske plošče Multipor, ki so proizvedene v Nemčiji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.