Apple Car je ponovno realnost

Bi lahko bil to prototip novega Apple avtomobila?

Tehnološki velikan Apple je najel Ulricha Kranza, bivšega podpredsednika BMW-ja in soustanovitelja podjetja električnih vozil Canoo. Cilj tega sodelovanja naj bi bil Applov električni avto, o katerem je podjetje sanjalo že dolga leta nazaj. Zdaj je Projekt Titan, kot so ga v tajnosti poimenovali, ponovno obujen in pripravljen. Apple Car pa ni edina stvaritev podjetja, kar se tiče mobilnosti. V izdelavi je tudi prevozna storitev in še kaj.

Močna zasedba z novo idejo

Projekt Titan je tajno ime za Applov projekt, katerega cilj je ustvariti lastno električno vozilo. Vodilne osebe o tem še niso spregovorile, a že štiri leta se pojavljajo govorice, da naj bi za projekt Titan delalo že več kot pet tisoč ljudi. Poleg tega pa so v javnost pricurljale govorice, da naj bi z Applom sodelovali tudi Volkswagen, LG, Kia in Hyundai. Na bolj plodna tla pa so padle govorice o zaposlenih, ki jih je Apple vzel iz podjetij kot so Tesla, BMW, Nissan, Porsche, Volkswagen, Nvidia, Ford, Mercedes-Benz in Aston Martin.

Ulrich Kranz je bil trideset let zaposlen pri BMW-ju, kjer je bil eden izmed ključnih mož pri izdelavi modelov i3 in i8. Leta 2017 pa je skupaj s Stefanom Krausom ustanovil start-up podjetje Canoo, ki izdeluje svoja električna vozila. Pred kratkim je Canoo podpisal tudi pogodbo o sodelovanju s Hyundai Motor Group, naslednje leto pa se že napoveduje izid prvega električnega vozila v njihovi liniji. Kranz naj bi podjetje zapustil že pred nekaj meseci in se posvetil delu v Kaliforniji oziroma Applu.

Apple Car je ponovno resničnost
Apple Car je ponovno resničnost se strinjajo poznavalci podjetja

 

Predstavitev v naslednjih nekaj letih

Več virov navaja, da naj bi Apple želel predstaviti svoje vozilo do leta 2024, a se analitik podjetja Apple Ming-Chi Kuo s tem ne strinja. Sam je mnenja, da avtomobil luči sveta ne bo ugledal vsaj do leta 2025 ali 2027. Vsekakor pa je velika  želja podjetja, da bi v nečem presegli druge ponudnike. Njihov cilj naj bi bil popolna integracija vozila z operacijskim sistemom iOS in možnost avto-pilota.

Apple pa vztrajno dela na vzpostavitvi svoje prevozne storitve imenovane PAIL (Palo Alto to Infinite Loop). Ta bi zaposlene prevažale med Silicijevo dolino in Applovimi pisarnami. Tu so se povezali s Volkswagnom, ki bo Applov sistem integriral  v svoj T6 Transporter vozila.

Ena izmed skic, ki se je v preteklosti pojavila in predstavlja prototip Apple Car
Ena izmed skic, ki se je v preteklosti pojavila in predstavlja prototip Apple Car
Prejšnji članekLepa je pesem narave. Prisluhnite ji.
Naslednji članekNa kaj paziti pri izbiri kritine za drvarnico
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.