Velike spremembe pri subvencijah električnih vozil

Število polnilcev električnih vozil, kot tudi doseg teh avtomobilov konstantno raste, s tem pa tudi raste število teh vozil na naših cestah. To pomeni, da so obdobje zgodnjih privržencev zaključuje in električni avtomobili postajajo bolj dostopni širši populaciji. To pa žal pomeni, da subvencije niso več tako potrebne.

Pri Eko Skladu so tako objavili nova javna poziva za dodeljevanje spodbud za nakup električnih vozil za občane in pravne osebe, ki nudijo dosti nižje vrednosti subvencij. Za razlog so navedli nižje cene električnih vozil in dejstvo, da se število spodbujenih vozil vsako leto podvoji.

Na obeh trenutno aktivnih javnih pozivih je višina subvencije omejena na največ 20 % vrednosti vozila in znaša do 4500 evrov za vozila kategorije M1. (vozila za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža). V primeru nakupa povsem električnega vozila to pomeni 1500 evrov subvencije manj kot zdaj (6000 evrov) in še dodatnih 1500 evrov manj kot pred enim letom.

Najvišja vrednost vozila, za katero je mogoče pridobiti spodbudo, je omejena na 65.000 evrov. Spodbude pa bodo po novem dodeljene po pravilu de minimis, kar naj bi poenostavili vloge, to pa hkrati pomeni, da se ta spodbuda podjetjem sešteva z drugimi v maksimalni znesek 200.000 evrov, ki ga lahko podjetje pridobi v zadnjih treh letih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.