Znanstveniki odkrili še eno tekoče stanje vode

S pomočjo rentgenskih žarkov so raziskovalci našli razliko v tekočem stanju vode. Novo odkrito agregatno stanje vode je za dvajset odstotkov gostejše kot do zdaj edino poznano tekoče stanje. S hitrim spreminjanjem pritiska je bilo pred zamrznitvijo mogoče opaziti prehod iz enega tekočega stanja v drugega, novo odkritega.

Tekoče agregatno stanje ni le eno

Raziskovalci Stockholmske univerze so s pomočjo rentgenskih žarkov odkrili še eno tekoče stanje vode. Pri -63 °C obe tekočini, sestavljeni iz H20 molekul, obstajata z različno gostostjo. Med njima je točno dvajset odstotkov razlike v gostoti. »Kar je bilo posebnega pri uporabi rentgenskih žarkov je bila hitrost raziskovanja, saj smo lahko brez večjih težav opazovali, kako se spreminja agregatno stanje vode. Že več desetletij obstajajo vprašanja in dvoma o anomalijah, ki jih predstavlja zamrznitev vode. Zdaj smo dokazali, da sta pravzaprav dve tekoči stanji vode in tako odgovorili na vsaj nekaj vprašanj,« je povedal Anders Nilsson, profesor kemijske fizike na univerzi v Stockholmu.

Trdno agregatno stanje

Izjemno mrzli pogoji razkrijejo marsikaj

Ekipa raziskovalcev je navdušena, da jim je uspelo po več letih ugotavljanj in raziskav končno priti do uspešnih rezultatov. Obenem pa vsi pravijo, da raziskava še ni dokončana, ker so se zdaj pojavila nova vprašanja. »Zanima nas, kako vpliva določeno stanje vode na biološke procese v živih celicah,« je napovedal eno od novih vej raziskav član ekipe Harshad Pathak.

V izjemno mrzlih pogojih tako obstajata dve tekoči stanji vode. Ekipa se že ukvarja z ugotavljanjem kritične točke razmika obeh stanj, ki je bilo toliko časa skrito očem raziskovalcem in znanstvenikom. Kot pravijo sami jim je dalo odkritje zagona in materiala za več let vnaprej.

VIRScience Daily
Prejšnji članekCene slikopleskarskih storitev v Sloveniji v letu 2021
Naslednji članekVelike spremembe pri subvencijah električnih vozil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.