V Sloveniji bodo razvijali rešitve za samovozeča vozila

Družbe BTC, DARS, AMZS, Avto-moto zveza Slovenije in AV Living Lab so vzpostavili slovenski ekosistem za razvoj rešitev in konceptov za samovozeča vozila, ki je edinstven v svetovnem merilu. Ob razumevanju prednosti, ki jih prinaša industrija 4.0, partnerji pod eno streho združujejo raznoliko infrastrukturo (mesto v mestu, avtoceste, testni poligon) in strokovno znanje iz različnih industrij. Na ta način razvijajo učeče okolje, ki bo omogočilo razvoj rešitev in tehnologij za samovozeča vozila. Model edinstvenega ekosistema predvideva vključevanje novih partnerjev in bo prenosljiv v druge države v okviru Slovenije, zelene referenčne države v digitalni Evropi.

Avtomobilska industrija se sooča z izzivi elektrifikacije, avtonomne vožnje in digitalizacije ter vpeljave novih poslovnih modelov. Ti izzivi ustvarjajo potrebo po celovitih in kompleksnih ekosistemih. Prihodnost avtomobilske industrije namreč ni le v rokah proizvajalcev vozil, pač pa vanjo močno posegajo ponudniki iz drugih panog, denimo energetike, informacijsko-komunikacijske tehnologije in finančne industrije. Igralci, ki vstopajo na področje avtomobilizma iz drugih industrij, tako prispevajo svoj delež k oblikovanju mobilnosti prihodnosti.


Na Ministrstvu za infrastrukturo se zavedajo, da je prihodnost pred našim pragom, zato podpirajo razvoj samovozečih vozil v Sloveniji. Digitalizacija in razogljičenje sta ključna za mobilnost prihodnosti, ki mora biti varna in učinkovita, trajnostna in družbeno odgovorna. Poudarjajo, da je tehnološki napredek na področjih sodelovalnega inteligentnega prometnega sistema (C-ITS), povezane in avtomatizirane vožnje ter e-mobilnosti zelo pomemben pri soočanju z izzivi, kot so veliko povečanje prometa, spreminjanje potreb po mobilnosti in naraščanje emisij zaradi prometa. Samovozeča vozila bodo v promet vključila tudi tiste ljudi, ki so bili doslej izključeni. Med njimi so denimo starostniki in gibalno ovirane osebe, ki pri novodobni mobilnosti ne bodo več odvisni od spremljevalcev.

BTC City Ljubljana omogoča razvoj novih poslovnih modelov in rešitev

Med gospodarskimi družbami v Sloveniji izstopa BTC, ki v pametnem mestu BTC City Ljubljana intenzivno vpeljuje koncept živega laboratorija BTC City Living Lab. Ta je sinonim za stičišče inovativne energije in predstavlja testni poligon za oblikovanje rešitev, ki bodo izboljšale obstoječe poslovne procese ali privedle do povsem novih načinov delovanja. V letu 2017 so v družbi BTC poleg testiranja rešitev za pametna mesta v živem laboratoriju omogočili še preizkušanje novosti s področja avtonomnih vozil, energetike (angl. Smart Grid) in maloprodaje. Na vseh teh področjih bodo v prihodnje skupaj s partnerji iz Slovenije in tujine, vključno z zagonskimi podjetji, inštituti in izobraževalnimi institucijami, iskali nove poslovne modele in rešitve.

Slovenija ne ostaja otok v tem delu Evrope

DARS upravlja in vzdržuje vse zgrajene avtoceste in infrastrukturne objekte ter naprave na avtocestah v Republiki Sloveniji, pri čemer posebno skrb namenja uporabnikom avtocest, trajnostnemu razvoju, optimizaciji pretočnosti prometa, zagotavljanju varnosti in udobnosti. Za namen Slovenskega ekosistema bo na posameznih odsekih avtoceste zagotovil infrastrukturne objekte in naprave za potrebe testiranja avtonomne vožnje.

Avtonomna mobilnost prinaša nove izzive

Avtonomna vožnja in inteligentni asistenčni sistemi bodo v prihodnje temeljito spremenili našo osebno mobilnost in izboljšali varnost v prometu. Tovrsten razvoj pa s sabo prinaša številne tehnične in druge izzive, s katerimi se je treba soočiti, če želimo, da bo uporaba vozil s sodobnimi asistenčnimi sistemi varna – resničen razmah avtonomne vožnje zahteva spremembo zakonodaje, prilagoditev prometne infrastrukture, določitev pravne odgovornosti ob prometnih nesrečah in mnoge druge spremembe na področju osebne mobilnosti. Vse to so naloge, pri katerih že in bo tudi v prihodnje aktivno sodelovala Avto-moto zveza Slovenije, ki je z več kot 79 tisoč člani največji zastopnik interesov voznikov v Sloveniji.

Avtonomna vozila bodo postala del vsakdana

AV Living Lab upravlja s svetovno edinstvenim živim testnim območjem, polnim vsakodnevnih interakcij znotraj območja BTC City Ljubljana, s ciljem ustvariti razvojno in raziskovalno okolje za najbolj napredne povezane in avtonomno vozne izkušnje. Povezana in avtonomna vozila bodo v bližnji prihodnosti postala del našega vsakdana. Zato je učenje v resničnem okolju, kjer so resnični ljudje vpleteni v številne pristne interakcije, najboljši način za osvojitev dragocenega znanja in kultiviranja rešitev za avtonomna vozila. Obvladovanje številnih situacij in interakcij bo ključnega pomena v procesu oblikovanja in postopnega varnega vpeljevanja avtonomnih vozil.


Daniel Avdagič, direktor AV Living Lab d.o.o.: »Naš cilj je transformacija mobilnosti v prihodnosti. V AV Living Lab bomo gradili partnerski ekosistem za razvoj rešitev in aplikacij, vzpostavljali digitalizacijo, snovali nove poslovne modele in oblike mobilnosti ter iskali rešitve na vprašanje, kaj bomo počeli, ko nam ne bo potrebno držati volana.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.