Portugalska proizvajala 100 % električne energije iz obnovljivih virov

Portugalska je še ena, ki se je pridružila vodilnim evropskim državam pri proizvodnji obnovljivih virov energije. V marcu letos je po poročanju portugalskega glavnega ponudnika energije REN, proizvajala 103 % energije glede na lastno porabo električne energije.

Podobne rezultat so dosegli leta 2014 takrat 99,2 %, toda zagotovo tak rezultat ne bo zadnjič. Portugalska predvideva, da bo država na obnovljive vire, vsaj pri dobavi elektrike, v popolnosti oskrbovala najkasneje do leta 2040. Četudi je bila elektrika prejšnji mesec proizvedena le iz vodne in vetrne energije, se mora zaradi nepredvidljivosti vetra in vode, še vedno zanašati na fosilne vire iz uvoza. V istem obdobju lani je zaradi suše, ki je ohromila hidroelektrarne, proizvedla le 6 % električne energije.

Seveda je treba vedeti, da so 100 % proizvodnjo dosegli le dvakrat po 70 ur, tako da jih do stalne dobave iz obnovljivih virov loči še kar nekaj časa, vendar so na pravi poti. Leta 2012, ko se je Portugalska zavezala, da do leta 2020 proizvajajo 60 % energije, je bila daleč za evropskim povprečjem. Leta 2015 so že dosegli 52 %, tako da je cilj kar realističen.

Tudi cilj 100 % ni nedosegljiv, še posebno v Evropi. Nemčija se je zavezala proizvajati vsaj 80 % do 100 % energije iz obnovljivih virov do 2050. Tesno jim sledijo tudi Danska, Norveška in Islandija. Slednja uspešno izkoriščajo geotermalno energijo. Slovenija kar zaostaja, saj iz obnovljivih virov pridobiva le okoli 22 % energije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.