Ukinitev vozil na fosilna goriva do leta 2030

Prodaja električnih vozil je v vzponu, zato se napoveduje prepoved uporabe fosilnih goriv do leta 2030. To bi pospešilo prodajo električnih in drugih vozil, ki bi tako pripomogli k cilju, ki ga ima Velika Britanija. Vlada tako želi, da bi imeli do leta 2050 nič emisij. Načrti naj bi bili predstavljeni že ta teden, a so se primeri korona virusa v državi povzpeli na točko, kjer zahtevajo veliko več pozornosti. Kaj točno naj bi v načrtih bilo in kako bi ukinitev vozil s fosilnimi gorivi vplivali na svet?

Velika Britanija se pridružuje državam, ki so to že sprejele

Prvič v zgodovini Velike Britanije je prodaja »eko« avtomobilov presegla klasičnih gorivnih. Med aprilom in junijem so prodali 33 tisoč hibridov in električnih avtomobilov, tistih na gorivo pa »le« 29,9 tisoč. Najbolj priljubljen nakup so bili Tesla Model 3, Nissan Leaf, Mitsubishi Outlander hibrid in BMW serije 3 hibrid. Da to postavimo v kontekst, je bilo pred štirimi leti na Otoku na vsako eko vozilo kupljenih kar štirinajst klasičnih vozil.

Za zmanjševanje emisij naj bi bila »kriva« londonska ultra-nizka cona emisij in pa padec prodaje avtomobilov nasploh. Vlada je sprva za rok prepovedi želela leto 2035, a so prišli do zaključka, da bo britanska infrastruktura za spremembo pripravljena že prej. S tem se bodo pridružili Irski, Nizozemski, Danski in Švedski, ki so že sprejele zakone o prepovedih fosilnih goriv v naslednjem desetletju. Kot je povedal, minister za klimatske spremembe v senci, Matthew Pennycook: »Leto 2030 je ambiciozen, a obenem dosegljiv datum, do katerega bomo močno omejili prodajo bencina, goriv in dali nov zagon britanski avto industriji. Hkrati pa se bomo borili za izboljšanje klimatskih pogojev in zraka, ki že nekaj časa močno škodi kvaliteti naše države in naših življenj.«

Teslin model 3 je eden najbolj prodajanih električnih avtomobilov na Otoku
Teslin model 3 je eden najbolj prodajanih električnih avtomobilov na Otoku

Cena takega podviga

Urad za transport je tako sporočil, da bi radi zgradili eko transport, spremenili infrastrukturo domov in delovnih prostorov, zmanjšali emisije in povzdignili ekonomijo Velike Britanije. Program v predvidevani vrednosti 2,5 milijarde funtov naj bi bil po mnenju strokovnjakov avto industrije. Ti ocenjujejo, da bo za take spremembe potrebnih vsaj 17 milijard funtov, da bi po britanskih cestah zagotovili mrežo polnilnih postaj in drugih elementov. Pozvali pa so tudi k fundacijam države, ki bi voznikom pomagale, da se presedejo iz bencinarja v električni avto. Kako točno bo vse to potekalo, pa bomo videli v naslednjih dneh, ko bo vlada ta odlok pregledala in predstavila.

Polnilne postaje, ki se bodo morale postaviti bolj obsežno po celotni državi, bi lahko predstavljale velik strošek
Polnilne postaje, ki se bodo morale postaviti bolj obsežno po celotni državi, bi lahko predstavljale velik strošek.
Prejšnji članekKako očistiti žar?
Naslednji članekIn če bi vaš račun za ogrevanje znašal 0 evrov?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.