Kako očistiti žar?

Toplejši dnevi v letu se bližajo koncu in tako se zaključujejo tudi sezona žarjenja. Da pa bo naš žar v odličnem stanju tudi naslednje leto, ali za dneve, ko bo sonce vseeno pripekalo, smo pripravili nasvete za čiščenje žara. Kako očistiti žar, da bo mirno prezimil in bil najboljše pripravljen na nove avanture.

Klasično čiščenje

Ker vemo, da se mora žar očistiti po vsaki uporabi, je klasično čiščenje nekaj najbolj normalnega. Gobica, detergent, vroča voda in nekaj drgnjenja. To je vse, kar boste potrebovali za klasično čiščenje žara, rešetk in drugih pripomočkov. Pustite, da se žar ohladi, saj lahko pride do opeklin.

  • Da bi se znebili vonja rib ali česa drugega, lahko uporabite limono
  • Da bi se znebili maščobe, uporabite mešanico vode in kisa
  • Da bi dosegli skrite kotičke, uporabite manjšo ščetko
  • Uporabite razrezano čebulo in z njo očistite rešetke
Uporaba krtače za čiščenje žara je eden najbolj pogostih načinov odstranjevanja umazanije
Uporaba krtače za čiščenje žara je eden najbolj pogostih načinov odstranjevanja umazanije

Uporabiti namesto detergenta

Da bi se izognili uporabi detergenta, lahko poskusite tudi z domačimi pripravki za čiščenje. Vaša najboljša prijateljica bo vroča voda, v katero lahko vmešate sodo bikarbono, limonin sok, kis ali kaj drugega, kar uporabljate za pomivanje posode. Mnogi za čiščenje rešetk žara uporabljajo tudi kavo, ki jo preprosto polijejo po rešetkah in pustijo stati.

Mojstri žara imajo rešitve

V Sloveniji smo lahko srečni, da sezona žara vsako leto na plano privede ogromno mojstrov žarjenja. Pri njih lahko kupimo vse pripomočke za peko in za čiščenje. V trgovinah lahko dobimo spreje za čiščenje rešetk, zunanjosti žara, notranjosti žara in dodatke za lesk, odstranitev maščobe in vsega drugega. Zanje boste odšteli vse od enega evra in več.

Prejšnji članekKako velik naj bo vaš bojler?
Naslednji članekUkinitev vozil na fosilna goriva do leta 2030

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.