Testiranje zimskih pnevmatik dimenzij: 205/55 R 16 in 235/55 R 17

Pri AMZS so kot vsako tudi letos preskusili 29 različnih zimskih pnevmatik. Rezultati so ponudili čisto vse rezultate, ki jih je test ponujal. Večina je dobila oceno priporočljivo/dobro, nekaj jih je dobilo oceno zelo priporočljivo/zelo dobro, le dve pa sta dobili oceno slabo/odsvetujemo.

Zimske razmere

Čeprav je snega in s tem snežne podlage na cestah vse manj, to ne pomeni, da ne potrebujemo zimskih pnevmatik. Vseeno so pogosti dnevi z dežjem in posledično mokrim cestiščem. Za voznika, avto in pnevmatike to pomeni zahtevnejše vozne razmere, ki zahtevajo več zbranosti in dobre pnevmatike, ki se dobro oprimejo podlage. Zimske pnevmatike tako niso le za sneg, temveč za plundro, poledico, dež in obenem tudi za suho cestišče.

Test pnevmatik

AMZS opravlja svoje teste v sodelovanju z drugimi avtomobilskimi klubi in organizacijami. Na njem preizkušajo lastnosti pnevmatik na suhi cesti, mokri cesti, na snegu in ledu, njihovo obrabo, porabo goriva in glasnost. Najboljše pnevmatike so tiste, ki uspejo pridobiti dovolj uravnotežene rezultate pri vseh merilnih postavkah in tako najboljšo skupno oceno.

205/55 R 16 H

Na evropskem trgu so pnevmatike te dimenzije najbolj prodajane, saj so primerne za kolesa številnih srednjerazrednih avtov (Golf, Megane, Astra, Octavia …). Tudi za nekatere električne avtomobile, terenska vozila in druge avtomobile. Ker je izbira zelo obširna, je bilo izbranih le 16 različnih. Rezultati? Pet pnevmatik je zelo priporočljivih, sedem jih je priporočljivih, ena priporočljiva z omejitvami in dve nista priporočljivi. Kako so se odrezale pnevmatike na letošnjem testu?

Zimske pnevmatike 205/55 R 16
Rezultati zimskih pnevmatik dimenzij 205/55 R 16 (vir: AMZS)

235/55 R 17 V

Večinoma so 17-palčne zimske pnevmatike te dimenzije namenjene cestnim terenskim vozilom in nekaterim kombijem oziroma dostavnikom. Da je bil test primeren za obe vozili sta bila uporabljena VW multivan in Ford Kuga. Testiranih je bilo trinajst različnih pnevmatik. Ena vrsta je dobila oceno zelo priporočljivo, ena je dobila oceno priporočljivo z omejitvami in enajst jih je dobilo oceno priporočljivo. Kako pa so se pnevmatike teh dimenzij odrezale na testu?

Rezultati testa zimskih pnevmatik dimenzij 235/55 R 17
Rezultati testa zimskih pnevmatik dimenzij 235/55 R 17 (vir: AMZS)
VIRAMZS
Prejšnji članekJavni razpis za izbiro izvajalca usposabljanja in preizkusa znanja za neodvisne strokovnjake za izdelavo energetskih izkaznic za obdobje petih let
Naslednji članek5 načinov, kako vam zimski vrt izboljša življenje med korono

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.