Tesla v letu 2022 že podira rekorde prodaje

Tesla Model 3 bo tekmec Mercedesu CLA
Tesla Model 3 bo tekmec Mercedesu CLA

Elektromobilnost je vroča tema in na tem trendu je podjetje Tesla dodobra izkoristilo svoj potencial.  V prvem četrtletju letošnjega leta je namreč dostavilo rekordno število avtomobilov. V primerjavi z enakim obdobjem lani kar 68 odstotkov več. 95 odstotkov teh pošiljk predstavljata modela 3 in Y.

Model Y
Drugi najbolj prodajan avto Tesle je Model Y (vir: Tesla.com)

Dostavili največ avtomobilov kot kadarkoli prej v prvem četrtletju

Tesla je v prvem četrtletju dobavil 310.048 vozil, izdelali pa so jih 305.407, kar je občutno več, kot leto poprej. Za občutek – preteklo leto so jih dostavili 184.800 in jih proizvedli 180.338.

V Nemčiji nova tovarna Tesle

Kot je dejal Musk, direktor podjetja, je njegov načrt povečati proizvodnjo, kolikor se le da (do skrajnosti) in trendi mu gredo vsekakor na roko. V podjetju so namreč že lani dosegali in podirali rekorde. Do ciljev bodo prihajali sedaj še hitreje, saj so v Nemčiji odprli 5,5 milijarde dolarjev vredno »gigatovarno«, v kateri nameravajo izdelati okoli 500.000 električnih vozil na leto.

Analitiki napovedali celo boljše rezultate

Kljub izjemnemu uspehu pa so Teslini rezultati za prvo četrtletje 2022 slabši, kot so jih napovedali analitiki. Po njihovih napovedih naj bi Tesla v prvem četrtletju dostavila 317.000 vozil, kar je 12.000 več kot dejansko. A Elon Musk nad rezultatom ni razočaran, razliko pripisuje izzivom dobavne verige in zaprtju tovarn zaradi posledic epidemije. Na Twitterju je zapisal, da je bilo – kljub izjemnim rezultatom – prvo četrtletje 2022 zaradi motenj oskrbe in kitajske nične strpnosti do covida-19 težko. Pohvalil je izjemno delo Tesline ekipe in ključnih dobaviteljev, kar je po njegovih besedah rešilo poslovanje. Predvidevamo, da je pred njim še zanimivo poslovno leto.

VIRTwitter
Prejšnji članekVodni kamen je stvar preteklosti
Naslednji članekSte upravičeni do solidarnostnega dodatka?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.