Škoda Kamiq bo dobila reli različico

Prototip Škode Kamiq, ki bi ga lahko javnost videla z začetkom naslednjega leta
Prototip Škode Kamiq, ki bi ga lahko javnost videla z začetkom naslednjega leta

Češki proizvajalec avtomobilov Škoda je javnosti razkril prve fotografije prihajajočega Kamiqa, ki bo nekoliko drugačen. Novi, edinstveni Kamiq bo že osmo vozilo, ki so ga za podjetje Škoda ustvarili študentje na šoli Mladá Boleslav. Škoda Kamiq bo v svoji novi različici zaživel kot navdih reli dirke Dakar, ki jo lahko vsako leto spremljamo na Bližnjem vzhodu.

Škodini prototipi so ustvarjeni s strani študentov

Vsako leto Škoda organizira natečaj študentov, ki ustvarjajo svoja sanjska vozila iz obstoječega modela Škoda. Dva izmed predhodnih modelov sta Slavia in Mountiaq, ki sta predelavi klasičnih modelov Scala in Kodiaq. Letošnje vozilo je ustvarila skupina petindvajsetih študentov, ki je priredila model Kamiq, ki spada v razred crossover. S svojimi načrti, ki so bili prikazani javnosti, bodo Kamiqa transformirali v off-road reli vozilo, ki bi lahko vozilo prav na Dakarju.

Kot po navadi vozilo ne bo odšlo v proizvodnjo, a tokrat je vseeno nekaj drugače. To je prvi projekt, ki ga Škoda vodi v sodelovanju s Škoda Motorsport, češkim predstavnikom na dirkah WRC (World Rally Championship). Vse to za praznovanje 120. obletnice podjetja s tem, da ustvarijo novi koncept.

Škoda Kamiq bo razkrit v prihodnjih mesecih

Datum razkritja vozila še ni znan, čeprav se že pojavljajo govorice o tem. Prototip dirkaškega Kamiqa bi lahko bil javnosti prikazan že konec maja, ko bo v Avstriji potekal Wörthersee motoring festival.

»Reli različica Kamiqa je unikaten izziv za vsako vpleteno osebo. Na papir in v projekt so zlili veliko idej, navdiha in truda,« je o celotnem projektu povedal Oliver Stefani, dizajni vodja Škode. Vsakoletni študentski program se je začel leta 2014, ko so predstavili prototip Citijet, ki je bil ustvarjen iz modela Citigo. Študentje, ki sodelujejo pri projektu, so vključeni v vsak proces izdelave avtomobila.

Enega izmed preteklih prototipov, poimenovanega Azubi, si lahko ogledate v spodnjem videoprispevku. Azubi je zaradi svoje namenskosti požel veliko pozornosti javnosti in uspeha.

Prejšnji članekObnovljivi viri energije rastejo prepočasi, da bi ustavili podnebne spremembe
Naslednji članekPridružite se dnevu odprtih vrat Rihter 2021 v Mariboru
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.