Rolls-Royce Spectre je prvi vpogled v električno obdobje luksuzne znamke

Rolls-Royce Spectre bo prvo električno vozilo te znamke
Rolls-Royce Spectre bo prvo električno vozilo te znamke

Rolls-Royce bo kmalu začel s proizvodnjo svojega prvega električnega vozila z imenom Spectre. Luč sveta bo prvo električno vozilo legendarnega proizvajalca ugledalo v prvi četrtini leta 2023. Do tistega trenutka pa bodo prototipi preskusili več kot 240 milijonov kilometrov na različnih terenih, kar podjetje enači s štiristo leti uporabe enega vozila. In zdaj je tu Rolls-Royce Spectre, ki jasno nakazujejo prestop podjetja na električni pogon. Kaj bo nudil Spectre in kako je prišlo do njega?

Spectre bo povsem električni Rolls-Royce

Generalni direktor podjetja Goodwod, ki si lasti Rolls-Royce, Torsten Müller-Ötvös je pojasnil, da je prototip odličen približek dejanskemu ozilu. To pomeni, da so slike in skice resnični ter bo Spectre vsaj na zunaj nudil to, kar obljubljajo le te. Dvovratni grand tour Roll-Royce z izrazito mišičasto konstitiucijo in klasičnimi karakteristikami. Gre za dokaj jasno nadaljevanje modela Wraith, ki se naj bi po poročanju poznavalcev pričel upokojevati skupaj z modelom Dawn.

Oba omenjena modela sta še edina, ki uporabljata platformo v celoti razvito s strani BMW-ja. Večji modeli Phantom, Ghost in Cullinan že uporabljajo lastno platformo podjetja, na katero je možno pritrditi električni pogon. Ta bo sčasoma tudi edini pogon podjetja.

Luksuzna znamka je prestop v elektrifikacijo napovedala že pred nekaj leti, a če je bila to nekoč le vizija, je zdaj obveza in jasna prihodnost. Po besedah direktorja Müller-Ötvösa bodo prihodnji modeli ohranili tradicionalni izgled, četudi bo pogon zamenjal in zaradi odsotnosti motorjev z notranjim izgorevanjem ne bodo imeli funkcije. Kot je pojasnil gre za prepoznaven videz priljubljene znamke in tega se ne bo dalo nadomestiti.

Rolls-Royce drži model Spectre v popolni zasebnosti
Rolls-Royce drži model Spectre v popolni zasebnosti brez razkazovanja zmogljivosti ali videza

Rolls-Royce Spectre je zaključek 126-letnega obdobja

Spectre je za zdaj le slika in prototip, ki ne ponuja veliko trdnih informacij o zmogljivostih vozila. Obstale bodo nekatere funkcije, kot je vzvratno odpiranje vrat in širok sprednji delm kamor so tlačili zmogljive motorje. Ponovno bo ročno izdelan in to na istem mestu kot vsi njegovi predhodniki, v Goodwoodu.

Luč sveta naj bi ugledal leta 2030, ko bo podjetje v celoti zakorakalo v povsem električno proizvodnjo. S tem se bo končala 126-letna era motorjev, ki se je začela leta 1904 z dvo-cilindrskim motorjem z desetimi konjskimi močmi. Izdelal ga je Henry Royce, prodajal pa Charles Rolls. Kaj bo ponujal tako še ni jasno, nekaj vzporednic povezujejo z modeli drugih znamk. Med njimi je na prvem mestu prav BMW iX M60.

Roll-Royce se pripravlja na zaključek 126-letnega obdobja
Roll-Royce se pripravlja na zaključek 126-letnega obdobja, ki se bo zgodil leta 2030, ko bo podjetje vstopilo v električno proizvodnjo

Prav tako je direktor spregovoril o možnosti posvojitve motorjev na vodikove gorivne celice, ki naj bi bile še kako sprejemljiva možnost. »Trenutno smo mnenja, da so baterije prava izbira za nas,« je povedal in dodal, da je vseeno pametno imeti alternativno izbiro.

Prejšnji članekUživajte v zasneženi idili v lastnem zimskem vrtu
Naslednji članekIzkoristite moč sonca!
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.