Razkrita prihodnost japonskega avtomobilskega giganta

Toyota razkrila svoje prihajajoče koncepte
Toyota razkrila svoje prihajajoče koncepte Foto: on toyota

Toyota je na svojem dogodku predstavila prihodnost. Ta bo seveda električna, del slednje pa bo eleganten, nizko postavljen koncept Sport Crossover. Delno so ga predstavili na avtomobilskem salonu v Šanghaju v začetku tega leta, leta 2025 pa ga bodo razvili v serijski avtomobil za evropski trg.

Toyotin športni terenec je eden od šestih temeljev električne linije

Gre za enega od šestih električnih avtomobilov po meri, ki jih bo Toyota lansirala v Evropi do leta 2026 in bo naprodaj skupaj z modelom bZ4X ter serijskimi različicami mestnega križanca in kompaktnega križanca.

Toyota Sport Crossover je nov električni koncept
Toyota Sport Crossover je nov električni koncept Foto: on toyota

Sport Crossover neposredno ne nadomešča nobenega trenutnega modela, temveč prihaja kot povsem nov model. Želijo si, da bi popeljal znamko v premium usmerjeni D-segment, kjer bi se kosal z vozili Volkswagen ID 7 in Hyundai Ioniq 6.

Toyotin šef razvoja izdelkov Andrea Carlucci ga je opisal kot »popolnega slogovnega junaka« šestčlanske linije električnih vozil, pri čemer je poudaril, da je daljši, širši in nižji od bZ4X. Koncept naj bi v dolžino meril 4,9 metrov, a se naj bi natančne mere še nekoliko spremenilo.

Toyota pokazala Sport Crossover Concept
Toyota pokazala Sport Crossover Concept Foto: on toyota

Koncept bo del Toyotine prihodnosti v Evropi

»Verjamemo, da trg niso samo SUV-ji. Seveda je to najnovejši trend, ki bo ostal še nekaj časa, vendar želimo ponuditi rešitve za vse vrste kupcev. To bi lahko bila rešitev za kupca, ki je posebej išče nekaj, kar je elegantno,« je povedal Carlucci. Ob tem je dodal, da »želijo ponuditi nekaj, kar je bližje Toyotinim novim potezam – biti nekoliko obseden s športnostjo, zlasti zadaj z dizajnom coupé ali fastback.«

Toyota Sport Crossover Concept
Toyota Sport Crossover Concept Foto: on toyota

Športni križanec je bil razvit v sodelovanju s Toyotinim partnerjem v skupnem podjetju BYD na kitajskem trgu, ki bo prav tako verjetno dobavljal njegove baterije, tako kot za limuzino bZ3 na Kitajskem.

Vseeno pa pri Toyoti ne razkrivajo, ali bodo evropski avtomobili izdelani na Kitajskem.

Vse tehnične podrobnosti bodo najverjetneje razkrite čez približno eno leto, ko bo Toyota razkrila končno različico avtomobila in njegovo ime.

New Toyota Sport Crossover Concept – Sharp looking all-electric Coupe

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekToshiba širi ponudbo toplotnih črpalk
Naslednji članekNa teh javnih mestih se nabere največ bakterij…
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

  1. “Delno so ga predstavili ki so ga predstavili na avtomobilskem salonu v Šanghaju v začetku tega leta, leta 2025 razvil v serijski avtomobil za evropski trg.” V eni povedi toliko napak da sem nehal brat članek.
    Sem misli, da si kaj boljši kot Simon Uršič. Po več kot dveh letih se bom očitno dokončno naveličal branja vaših nepopravljeni besedil s prevajalnika ali celo z umetne inteligence.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.