Na teh javnih mestih se nabere največ bakterij…

Molds colonies culture in petri dishes with mea malt extract agar. Fungus growth in plate of Medical tests or Laboratory experiment.
Foto: Settapongd Dee-ud iz iStock

Smo v tistem času leta, ko nam razna obolenja ne prizanašajo. Nenadna ohladitev je na preizkušnjo postavila imunski sistem slehernega posameznika. Ker vem, da bakterije in virusi na nas prežijo predvsem na javnih mestih, smo preverili, kje moramo še posebej paziti, da ne pridemo v stik s škodljivimi klicami.

Zasloni na dotik

A female customer uses a touchscreen terminal or self-service kiosk to order at a fast food restaurant. Automated machine and electronic payment
Foto: frantic00 iz iStock

Medtem ko morda ni presenečenje, da so zasloni na dotik precej polni mikrobov, pa je ena izmed študij razkrila nekaj zaskrbljujočih vrst bakterij na njih. Testi na zaslonih v restavracijah s hitro prehrano so odkrili fekalne bakterije, ki povzročajo okužbe podobne tistim v bolnišnicah (Enterococcus faecalis), pa tudi stafilokoke, ki lahko povzročijo krvno zastrupitev. Naročanje pri pultu je boljše za vaše zdravje.

Sušilci za roke

Old white and chrome electric hand dryer on a concrete wall in a school changing room.
Foto: Paul McDougall iz iStock

Vsakič, ko splaknete stranišče, se v kopalnici razprši oblak kapljic, napolnjenih z bakterijami. Znanstveniki temu pravijo “straniščni oblak”. Kam pa gredo vsi ti mikrobi? Nova študija potrjuje, da sušilci za roke ob vsakem pihanju zraka širijo mikrobe. Kaj pa tisti sofisticirani sušilniki z vročim zrakom? Skupina raziskovalcev pravi, da tudi ti v zrak izstreljujejo mikrobe s svetlobno hitrostjo, čeprav njihovi izdelovalci trdijo, da so opremljeni s posebnim filtrom, ki to preprečuje. Najvarnejša izbira morda ostaja uporaba staromodne papirnate brisače.

Fitnesi

Empty gym, backgrounds and exercise building for sports, training and fitness, wellness and weightlifting. Health club interior space, recreation center and room with bodybuilding workout machines
Foto: PeopleImages iz iStock

Če vaš fitnes ponuja možnost čiščenja opreme pred uporabo, to storite. Čeprav greste tja, da bi skrbeli za svoje zdravje, je prostor dom za raznovrstne mikrobe, saj bakterije prehajajo s kože na vse, česar se dotaknemo. Študija je pokazala, da so uteži in ročaji na eliptičnih napravah dom za vrste mikrobov, ki jih pogosto najdemo v straniščih.

Meniji v restavracijah

Dark blue menu book on table in restaurant, selective focus closeup
Foto: HDesert iz iStock

Nekateri imajo kar 100-krat več bakterij kot straniščna školjka. Čeprav se jih dotika ogromno gostov, jih večina restavracij očisti le enkrat na dan, če sploh, in pogosto z umazano krpo. Ne umijte si rok, preden sedete  namesto tega si jih umijte po naročilu. In nikoli ne postavljajte pribora na meni.

Posode za milo

Sink next to soap dispenser pump and a paper towel dispenser
Foto: Mariakray iz iStock

Te penaste črpalke so gnezdo bakterij, saj se na poti od kabine do umivalnika na vaših rokah nabere ogromno bakterij. Roke si umivajte vsaj 20 sekund, priporočljiva je tudi uporaba razkužila za roke. Preden se dotaknete kljuke na vratih, razmislite o tem, koliko ljudi si po uporabi stranišča ne umije rok. Po raziskavah naj bi to storilo le 31 % moških in 65 % žensk.

Prejšnji članekRazkrita prihodnost japonskega avtomobilskega giganta
Naslednji članekKaj se zgodi, če izberemo napačno vzmetnico?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.