Prihodnost vožnje? Obogatena resničnost v avtomobilih

Obogatena resničnost med vožnjo
Obogatena resničnost med vožnjo

BMW s kar nekaj novitetami v svetu avtomobilizma. Po videoigrah v kabini in televiziji na zahtevo so zdaj optimizirali še očala za obogateno resničnost (Augmented Reality, op. p.), ki bi izboljšala vožnjo izkušnjo. Kako bi bila videti obogatena resničnost med vožnjo?

Očala za obogateno resničnost med vožnjo

Inovacija, ki jo je BMW predstavil na CES, sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu, so nova očala za obogateno resničnost (AR).

Očala Xreal Air2 so bila razvita v navezi z Meta’s Reality Labs in Xreal. Uporabljajo se za prekrivanje informacij v voznikovem vidnem polju in tako učinkovito služijo kot bolj poglobljen zaslon.

Prikazana vsebina lahko vključuje navodila za navigacijo, opozorila o nevarnosti, zabavne vsebine, informacije o polnilnih postajah in funkcijah za pomoč pri parkiranju.

Pri BMW pravijo, da nova očala zagotavljajo stabilnejšo vizualizacijo vsebine kot prejšnje inkarnacije Xreal Air.

AR očala
AR očala in izkušnja obogatene resničnosti med vožnjo Foto: on autocar

Dodatek umetne inteligence v avtomobilu

Prefinjena povezava s podatki senzorjev avtomobila naj bi prav tako zagotavljala natančnejše določanje vizualizacij. BMW je pokazal tudi svojega posodobljenega glasovnega pomočnika, ki deluje v povezavi z Amazonovim velikim jezikovnim modelom Alexa (LLM).

Očala za obogateno resničnost, ki jih je predstavil BMW
Foto: on vox

Namenjen za prihodnje serijske avtomobile, prinaša dodatno funkcionalnost umetne inteligence (AI) BMW-jevemu inteligentnemu osebnemu pomočniku, ki naj bi omogočal hitrejšo in bolj gladko obdelavo pogovornih ukazov in vprašanj.

BMW še ni potrdil, kdaj bo na voljo njihov novi glasovni pomočnik, ki ga podpira LLM, vendar bo obstoječi sistem (ta deluje z omejeno funkcionalnostjo umetne inteligence) leta 2024 dodatno izboljšan na avtomobilih, ki poganjajo operacijski sistem 9.0.

Podjetje je predstavilo tudi novo tehnologijo avtonomne vožnje četrte stopnje. Razvita v sodelovanju z Valeom, vključuje funkcijo avtomatiziranega parkiranja vozila (AVP), ki vozniku omogoča, da zapusti avto na določeni točki izstopa. Od te točke naprej avto avtonomno išče prazno parkirno mesto in parkira sam.

BMW Augmented Reality Glasses | CES 2024

Žiga Kastelic

SEO urednik

Prejšnji članekPrednosti in slabosti ledomatov
Naslednji članekAli veste, kakšno banano je bolje jesti – tisto polno črnih pik, rumeno ali rahlo zelenkasto?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.